Er FastFood den nye tobakken?

Til tross for hva vi vet om FastFood, får det herje fritt som tobakken på 50 tallet. Er det på tide å få frem merkelappene? Gjør det enkelt for meg å ta informerte valg, når jeg vil ta en burger uten å gå helt bananas!

Vi skal ikke mange tiårene tilbake før tobakk var sturent, og legitimert av selv fagpersoner som leger. I dag er tobakk forvist til lukkede skap, hvor de ikke engang får velge innpakningen selv.  På toppen av det hele, står det en diger merkelapp på framsiden, som forteller at dette er skadelig.

Overvektspandemien

Overvekt og fedme er blitt et økende problem i den vestlige verden. Det er godt dokumentert at overvekt og fedme, kan kobles til alvorlige livsstilsykdommer. (ofte som predisponerende faktorer). Overvekt og fedme er nært relatert til lite fysisk aktivitet og dårlig kondisjon. Dette er assosiert med kortere forventet levetid, dårligere helse, hjerte sykdommer og en hel del andre kjipe ting.

De siste 2 årene har vi kanskje fått en ekstra påminnelse, om hvor viktig det kan være å ta vare på kroppen og helsa. Overvektige med dårlig lungekapasitet ble satt i faresonen for Covid-19 pandemien.

Uenighet blant ekspertene

Dette vet de aller fleste av oss. Det vi er uenige om, er hvordan man havner der. Altså “Veien til overvekt”, om du vil.  Som debattene på nyåret har vist, er det nemlig ikke bare EN VEI til overvekt. Overvekt er en kompleks greie, som handler om langt mer en bare å spise for mye.

Derfor er det dessverre også vanskelig, å si at “dårlig mat skaper overvekt”. Du kan nemlig like fint spise på deg overvekt med vegansk mat og helsekost, som du kan spise deg i form med pizza og kebab.

Istedenfor å “tisse opp territorier”, bør fagmiljøene begynne å se mot målgruppen sin. Poenget med å forske, er ikke å komme i media. Det er å produsere forskning, slik at vi kan bedre forstå og utvikle oss som samfunn.

(Kalori eller kilokalorier er måleenheten (Kcal) for energi i maten, og energien kroppen bruker)

Derfor er fastfood noe velsmakende dritt

Fastfood har en rekke fellestrekk, sammenlignet mot vanlig mat.

  • Maten er svært energitett, med mange kalorier pr “munnfull”. Disse kaloriene kommer i hovedsak fra fett og sukker.
  • Fastfood inneholder ikke bare mye fett, men fettet er ofte av de skadelige transfettsyrene.
  • Fastfood inneholder lite vitaminer og mineraler, og er derfor “tomme kallorier” (pr kcal)
  • Fastfood kombinerer ofte fett med raske karbohydrater. Dette stimulerer belønningssentrene i hjernen, og vi får lyst på mer.
  • Fastfood smaker ofte godt.

De fleste vil være enige om at dette er en dårlig kombinasjon. Så hvorfor får vi ikke tydeligere beskjed om at dette er direkte dårlig? Istedenfor blir vi bombardert med fargerike bilder som skal inspirere til impuls-kjøp. Slenger du på 20kr, får du dobbel pommes. Det informeres lite om at denne doble fries-posen, inneholder kaloriene av en hel normal lunch!

Informerte valg

Burde ikke butikkene ha krav om å informere tydeligere om hva som er i maten? Litt som på tobakkpakken?

Merking av tobakksvarer, er regulert i forskrift om innhold i og merking og utforming av tobakksvarer mv. Trenger vi en tilsvarende for fastfood?

Kanskje ikke helt “denne burgeren smaker digg, men tetter arteriene dine”, men en mellomting.

Misforstå meg rett, jeg tar gjerne en burger på mac’ern, eller en kebab på søndag. Men når jeg står der, foran lysende friske bilder, kan det være greit å vite at mens den ene burgeren inneholder 450kcal så inneholder naboen 1200kcal!! Vi snakker over halve dagsinntaket til en normal person!

Informasjonsplikt

Burde butikkene ha større krav til å merke maten?

Burde det bli enklere for oss forbrukere å ta informerte valg, selv når vi er på vei hjem fra jobb med lavt blodsukker å unger i baksetet?

Jeg mener JA! Få frem merkelappene: Gjør det enkelt for meg når jeg vil kose meg litt, uten å gå helt bananas..

mar 16
Kosthold

Kickstart 2 uker

Kickstart planen kjøres i sykluser på en uke, med totalt 2 til 3 uker før man har pause.
Planen består av en matplan og et treningsprogram.

mar 07
Kurs

Kurs i Kaloritelling

Lær de viktigste prinsippene om kaloritelling og makrotelling, med XOPT sitt introkurs til kosthold!

feb 29
Gå ned i vekt

Urovekkende funn på ny studie om slankemedisin.

Tap av muskelmasse og vektoppgang med rent fett etter ett år, er blant de viktigste funnene i denne studien. Forskerne påpeker (ikke overraskende) at dette viser viktigheten av å kombinere vektnedgang med trening og varig livsstilsendring.

mar 16
Kosthold

Kickstart 2 uker

Kickstart planen kjøres i sykluser på en uke, med totalt 2 til 3 uker før man har pause.
Planen består av en matplan og et treningsprogram.

50%

Reserver din plass

Du er straks i må: Fyll inn detaljene under, så sender jeg deg en GRATIS invitasjon når registreringen åpner!

Ved å sende skjemaet aksepterer du å motta kommunikasjon og markedsføring, ifra xopt og dets partnere. Du kan melde deg av når du ønsker. Vi selger ikke din epost videre. All persondata behandles i tråd med vår personvernspolicy.

Få mer informasjon

Så gøy at du er interessert i XOStudio!
Fyll inn detaljene dine, så sender jeg deg mer informasjon. 

Ved å sende skjemaet aksepterer du å motta kommunikasjon og markedsføring, ifra xopt og dets partnere. Du kan melde deg av når du ønsker. Vi selger ikke din epost videre. All persondata behandles i tråd med vår personvernspolicy.

Er du medlem på XO Studio?

Velg den orange kanppen, dersom du allerede har et aktivt medlemskap ved XO Studio.
Dersom du ikke allerede er medlem, kan du starte med en prøvetime!

XOpt.no presenterer Gjennomtrent på 20

Hvor skal vi sende programmet?