I XO metoden har jeg anbefalt å redusere inntaket av tomme kalorier som sukkerholdig brus. I et helseperspektiv har jeg vert litt frem og tilbake, vedrørende hvorvidt man bør velge sukkerholdig brus eller ikke. For noen kan goden oppveie det potensielle ondet.
Kunstig søtning har tidligere blitt anbefalt i en vektreduksjonsperiode, men jeg er ambivalent til hvorvidt jeg skal fortsette med det.
Utfordringen er at terskelen kan bli for stor for mange. Overvekt og mat handler om mye mer, en kalorier inn vs kalorier ut.
Hva er det beste?
Det er liten tvil om at det optimale er å velge sukkerholdig brus i moderasjon, kombinert med et sunt kosthold, aktiv livsstil og trening. Da blir sukkeret i brusen, brukt som bensin på treningen.
Men hva er poenget med å fortelle om en perfekt verden, som individet ikke klarer å oppnå?
Middelet og målet
Målet må ikke være full forsakelse og askese. Vi kan få svært god effekt, med mer moderate grep. Å gå etter de lavt-hengende fruktene, er kjernen i XO metoden. Vi vil ha de endringene som koster 20%, men gir 80% effekt.
De nye retningslinjene i XO metoden blir noe alla: «Sukker i moderasjon, kombinert med aktivitet. Kunstig søtning av og til, men ikke ukritisk.»
Det kan vi leve med!