Kan jeg få resultater ved å trene det samme hver dag?

Selv om det er flott å finne aktiviteter og treningsøvelser du liker, kan det bli for mye av det gode. Dersom du trener det samme hver gang, kan dette faktisk begrense fremgangen din.

Fra tid til annen får jeg spørsmål, om ikke man bare kan trene den samme rutinen hver gang. Det er enkelt, og krever lite planlegging. Jeg ser helt klar appellen, men dessverre er det også en av de beste måtene å sette en effektiv stopper for fremgangen din.

Hvor ofte kan jeg trene favorittøkta?

Mosjonsaktiviteter som å gå tur, kan du fint gjøre mange ganger i uken! Problemet kommer når det blir svært gjentatte bevegelser, med lik treningstype og belastning.

Dersom du har 1-2 dager i mellom, kan du fint trene favorittøkten din 2 ganger ukentlig i en periode. Hvis det er snakk om isolerende styrkeøvelser, blir det viktig å også trene de motsatte musklene. Send meg en mail om du er usikker, så skal jeg gi deg en gratis pekepinn =)

Dersom du velger å kun kjøre favorittøkten, blir det viktig å ha en plan for hvordan du skal trene helhetlig. Du vil trossalt ikke trene på deg skjevheter og ubalanser. Dette blir det fort kostbart, å rette opp i senere.

Økt skaderisiko

Yrkesgrupper som snekkere, renholdere og til dels hjemmesykepleien, er helt rå på å bruke de samme bevegelsene mange ganger. De er også svært utsatt for overbelastninger, som følge av like gjentatte bevegelser over tid. Det er velkjent at dette kan lede til skader og smertefull slitasje.

En av de viktigste prinsippene for å lykkes med trening, er å unngå skade! Når du utfører for mye av en enkelt øvelse uten tilstrekkelig restitusjon eller variasjon, øker du denne risikoen.

Heldigvis kan dette lett forebygges med et variert og strukturert treningsprogram, som styrker både de primære muskelgruppene, men også antagonistene (altså, de motsatte musklene) slik at man får jevnet ut styrkeforskjellen.

Du begrenser fremgangen din

Kroppen trenger å bli utfordret, for å utvikle seg. På skolen trenger du vanskeligere pensum og oppgaver. På trening trenger kroppen større motorisk grunnlag (ulike bevegelser) og økende vanskelighetsgrad.

Lav variasjon øker også risikoen for å treffe et såkalt platå, der treningsfremgangen din stopper opp. Det kan være vekta som ikke vil ned, eller at du ikke lengere klarer å øke motstanden du trener med.

I tillegg viser både forskningen og praktisk erfaring, at kroppen responderer best på flere ulike treningseffekter. Den klarer bare å nyttiggjøre seg så mye, av hver enkelt effekt. Derfor er dette en av de få stedene i livet, hvor 1+1 kan bli 3!

Dårligere funksjonalitet

Dersom du kun holder deg til noen øvelser eller aktiviteter, begrenser du ditt motoriske potensiale.

Se for deg en turner, eller ballettdanser. Smidig, spenstig og elegant. Dette er personer som ofte har et bredt bevegelsesgrunnlag, fordi di har trent på mange ulike bevegelser. Jo flere ulike begavelser kroppen har erfaring med, jo enklere blir det å koble dem sammen for å mestre nye utfordringer. Vi sier at personen har et bredt motorisk repertoar.

Dette kan overføres til toppturen på søndag, når du skal gå i ulent terreng eller bare lære nye aktiviteter.

Må jeg variere hver gang?

Du trenger heldigvis ikke variere hver gang! Du kan fint trene mye av det samme i en periode, men du bør passe på å variere over tid. Du kan lese mer om hvor ofte du bør bytte program her:

mar 16
Kosthold

Kickstart 2 uker

Kickstart planen kjøres i sykluser på en uke, med totalt 2 til 3 uker før man har pause.
Planen består av en matplan og et treningsprogram.

mar 07
Kurs

Kurs i Kaloritelling

Lær de viktigste prinsippene om kaloritelling og makrotelling, med XOPT sitt introkurs til kosthold!

feb 29
Gå ned i vekt

Urovekkende funn på ny studie om slankemedisin.

Tap av muskelmasse og vektoppgang med rent fett etter ett år, er blant de viktigste funnene i denne studien. Forskerne påpeker (ikke overraskende) at dette viser viktigheten av å kombinere vektnedgang med trening og varig livsstilsendring.

mar 16
Kosthold

Kickstart 2 uker

Kickstart planen kjøres i sykluser på en uke, med totalt 2 til 3 uker før man har pause.
Planen består av en matplan og et treningsprogram.

50%

Reserver din plass

Du er straks i må: Fyll inn detaljene under, så sender jeg deg en GRATIS invitasjon når registreringen åpner!

Ved å sende skjemaet aksepterer du å motta kommunikasjon og markedsføring, ifra xopt og dets partnere. Du kan melde deg av når du ønsker. Vi selger ikke din epost videre. All persondata behandles i tråd med vår personvernspolicy.

Få mer informasjon

Så gøy at du er interessert i XOStudio!
Fyll inn detaljene dine, så sender jeg deg mer informasjon. 

Ved å sende skjemaet aksepterer du å motta kommunikasjon og markedsføring, ifra xopt og dets partnere. Du kan melde deg av når du ønsker. Vi selger ikke din epost videre. All persondata behandles i tråd med vår personvernspolicy.

Er du medlem på XO Studio?

Velg den orange kanppen, dersom du allerede har et aktivt medlemskap ved XO Studio.
Dersom du ikke allerede er medlem, kan du starte med en prøvetime!

XOpt.no presenterer Gjennomtrent på 20

Hvor skal vi sende programmet?