fbpx

Nei! Rabdomyolyse er ikke «noe som skjer».

I dag forteller NRK om Camilla (26), som pådro seg Rabdomyolyse, etter å ha deltatt på gruppetrening. Senteret og trenern skylder på Camilla, Camilla mener hun burde fått bedre beskjed. Jeg mener treneren burde screenet Camilla og tilrettelagt for henne.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Det er naturligvis ikke akseptabelt, at rabdomyolyse er en ting som «kan oppstå».

Artikkelen reiser et viktig spørsmål: Har treneren et ansvar for kunden, eller må kunden kjenne sin egen begrensning?

– Å være trener handler hverken om å ta rumpebilder, eller å rope «jobbe på!!»

Trening handler om å tilpasse og tilrettelegge for den enkelte!
Dette er ganske elementær treningslære. Jeg mener at når du kjøper trener-tjenester, skal du derfor være trygg på at du blir sett, tatt hånd om og naturligvis at du får et faglig forankret opplegg. Dette er ganske grunnleggende for de fleste yrker, ikke bare trenere. 

Derfor er det ikke greit når NRK i dag kanfortelle om Camilla (26), som pådro seg etter en hard treningsøkt. Det som er dirkete SJOKKERENDE her, er at senteret og treneren forsøker å legge ansvaret over på Camilla! Her har naturligvis senteret og treneren et vesentlig ansvar. Om ikke juridisk så i hvert fall etisk.

Når du kjøper trener-tjenester skal du være trygg på at du blir sett, tatt hånd om og naturligvis at du får et faglig forankret opplegg.

Fabian Heyerdahl BSc. XO Personlig Trening Tweet

Store mengde muskler brytes ned og overbelaster nyrene, som følge av ekstrem overbelastning.

NHI om Diagnosen:

«Rabdomyolyse skyldes akutt ødeleggelse av store mengder muskelceller. Tilstanden kan oppstå hos friske personer etter en svært hard treningsøkt»

«Rabdomyolyse er en sykdom som skyldes akutt ødeleggelse av store mengder muskelceller. Akutt nyresvikt er en fryktet komplikasjon. For de fleste er rabdomyolyse en forbigående tilstand, men for noen kan sykdommen bli alvorlig.»

«Årsakene til rabdomyolyse er mange. De vanligste er etter større skader, fysisk utmattelse, oksygenmangel i muskulatur, (…) og etter svært harde treningsøkter.»

 

Kilde: https://nhi.no/trening/aktivitet-og-helse/treningsrad-generelle/treningspafort-rabdomyolyse/

Med unntak av å bevist oppgi eller tilbakeholde kritiske opplysninger, så er det treneren sitt ansvar å screene, undersøke og tilpasse for den enkelte. Hvis det er opplagt at vedkommende er på feil sted, må du faktisk ha tilstrekkelig faglig integritet til å fortelle dette på en pedagogisk måte.

Vi har tatt et bevist valg om yrke, akkurat som bilmekanikeren. Mekanikeren kan ikke forvente at jeg skal kunne mye om bilen, det er derfor jeg betaler han for blinklysolje. (tok du den?) På samme måte kan ikke vi forvente at kunden skal kunne et kvekk om trening, det er derfor vi kan selge kosttilskudd og treningsstrikk over en lav sandal.

Jammen?!:

Hva om kunden er 40år og utrent, men ser på seg selv som 22? Ditt ansvar.

Jammen kunden insisterer? Åja, hvorfor sa du ikke det? — Ditt ansvar.

Klarer du ikke tilpasse for 30 personer? Ditt ansvar, hold mindre grupper

Lærte du ikke nok etter 1 år med nettstudier? Merkelig.. Ditt ansvar.

Klarer du ikke skrive ordentlige programmer? Kontakt meg, så lærer jeg deg det gjerne.

XOpt.no presenterer Gjennomtrent på 20

Hvor skal vi sende programmet?