Tilbakeblikk over Treningsregulering de siste 40 årene.

Står treningsreggulering på samme sted etter 40 år? Er RPE og reps i reserve nytt? Burde du bry deg?

Nerdeprat om styrketrening. Akkurat nå sitter jeg å setter opp treningsprogram for kundene til XO Personlig Trening. Vi bruker AI i mye av den daglige justeringen, men dette er det utrolig nok mange som ikke gjør.

Det får meg til å tenke litt.. La oss ta et kort tilbakeblikk:

Treningsregulering betyr hvordan treningen justeres og reguleres underveis i et program eller periode

1988: Tamás Aján skriver i sin berømte bok, at fremtiden til treningsprogrammer ligger i bruk av datamaskiner. Da kan belastningen enkelt regnes ut, og treningen kan justeres fortløpende. Så sant!

I 2008 begynte jeg selv å trene. Da kom treningsprogrammer i excel riktignok, men med 10×3 oppsett. kun tekst.

I 2013 hadde de mest progressive PT’ene begynt å legge ved bilder eller videoer av øvelsene. Men selve programmene? Fremdeles 10×3 eller %1rm.

2016 – Werstegen får med seg investorer, og lager en ganske bra løsning. Problemet er at løsningen deres er ekstremt rigid og vanvittig dyr. Jeg brukte den i 3 måneder, men løpende endringer ble for tungvint. (De hadde kodet seg inn i et hjørne, ifølge Tech-ekspertene)

I 2019 hadde det skjedd mye: ikke minst var jeg ferdig utdannet, men online coaching hadde blitt en stor industri. Det skulle man jo tro satte fart på ting, men nei! Med få unntak er det FREMDELES 10×3 som gjelder!! (trolig fordi de fleste i bransjen, kan mer om tunfisk og ris, en de kan om treningsregulering?)

I 2023 hadde jeg en samtale med en av lederne, hos en av de største aktørene innen online coaching i Europa. De var ikke engang klar over mulighetene. Ikke nok med det, det kjørte ut samme program 3×10 til alle (med små modifikasjoner) og kalte det personlig.

Hva med RPE? og reps i reserve?

Det diskuteres mye om RPE og reps i reserve som treningsregulering, men faktum er at dette er metoder som kan gi økt skaderisiko, og dårligere utvikling i de fleste tilfeller. Interessant nok ble dette også presentert av både Aján, Verkhoshansky og Stiff før 2010, uten at man har kommet så mye lengre i 2023. (ok, litt lengre, men ikke i praktiske formål)

Det er snart over 40år siden Aján skrev boken sin. Allikevel har treningsregulering som felt, omtrent stått stille når det kommer til automatisering. (som er ironisk, siden dette kan være avgjørende for utviklingen)

Når man tenker på hvor billig og tilgjengelig datakraft har blitt, er det helt sprøtt at ikke flere ser mulighetene for nyvinning. Innovasjon Norge og Vekst i Grenland skjønte ikke engang hva jeg snakket om, lurer på om de fremdeles mener at online og treningssenter er det samme..

Bak den polerte app-fasaden, jobbes det nemlig fremdeles i excel. (eller bare på ish og måfå, ser det ut til) Trolig fordi trenere og fysiologer ikke er så interessert i programmering, og tech gutta lærer om trening fra sosiale medier. De få som kan begge deler, innser kjapt at det er mer penger i ikke gi kundene de beste verktøyene.

Det er vel derfor vi trenger XO..

sep 01
Tren bedre

Dette er fordelene med isbad

Dersom kuldebad brukes feil, kan du redusere treningseffekten, advarer Idrettsfysiolog og personlig trener Fabian Heyerdahl.

aug 28
Blogg

Slik får du bedre svar på treningsspørsmålet ditt!

Stjel mine 3 tips for å få bedre svar, på dine Treningsspørsmål. Det er enklere en du tror!

Illustrasjon av lege med overvektig pasient
aug 25
Gå ned i vekt

Vekten står stille. Hvordan få i gang vektnedgangen?

Mann som har gått på slankemedisin siste halvår. Spiser maks 1500kcal daglig. Trener 1-2 ganger ukentlig. Her er 4 aktuelle tiltak for å fortsette vektnedgangen

sep 01
Tren bedre

Dette er fordelene med isbad

Dersom kuldebad brukes feil, kan du redusere treningseffekten, advarer Idrettsfysiolog og personlig trener Fabian Heyerdahl.

50%

Reserver din plass

Du er straks i må: Fyll inn detaljene under, så sender jeg deg en GRATIS invitasjon når registreringen åpner!

Ved å sende skjemaet aksepterer du å motta kommunikasjon og markedsføring, ifra xopt og dets partnere. Du kan melde deg av når du ønsker. Vi selger ikke din epost videre. All persondata behandles i tråd med vår personvernspolicy.

Få mer informasjon

Så gøy at du er interessert i XOStudio!
Fyll inn detaljene dine, så sender jeg deg mer informasjon. 

Ved å sende skjemaet aksepterer du å motta kommunikasjon og markedsføring, ifra xopt og dets partnere. Du kan melde deg av når du ønsker. Vi selger ikke din epost videre. All persondata behandles i tråd med vår personvernspolicy.

Er du medlem på XO Studio?

Velg den orange kanppen, dersom du allerede har et aktivt medlemskap ved XO Studio.
Dersom du ikke allerede er medlem, kan du starte med en prøvetime!

XOpt.no presenterer Gjennomtrent på 20

Hvor skal vi sende programmet?