Dette bestemmer kroppsvekten din

Mange er opptatt av kroppsvekt, særlig i januar og før sommerferien! Men er det egentlig kroppsvekten som burde være i fokus? Å kanskje aller viktigst: er det egentlig noen sammenheng mellom størrelse og vekt?

Når de aller fleste snakker om kroppsvekt, så snakker de egentlig om størrelsen på kroppen. Hvordan de føler seg med kroppen. Hvordan kroppen ser ut. Sannheten er at kroppsvekten, ikke nødvendigvis har så mye med dette å gjøre.

Kroppsvekten din består kort fortalt av Skjelettet, vann, mageinnhold i fordøyelsen, fett, muskler og bindevev. Mye av dette er vekt som du ikke kan eller burde endre på. Til tross for hva mange tror, har skjelettet relativt lik vekt, på tvers av personer med samme høyde. BMI på 140+ skyldes altså ikke et stort og tungt skjelett! 

OBS! Vil du bare ha svaret? Scroll til bunn, så finner du sammendraget 😉

Om de ulike delene

Skjelettet. Skjelettet øker eller minker i bentetthet. Det vil si at knoklene blir “fylt opp” med mer beinmasse, inni skjelettet. Fordelene med å ha høy beinmasse er klare: Du blir langt mer motstandsdyktig mot brudd, og du får større mineral reserver. Du har kanskje hørt om benskjørhet og hoftebrudd? Da er det snakk om svært lav beintetthet. I gram og kilo utgjør dette forsvinnende lite, men effekten er avgjørende. Ikke spar her!

Mageinnholdet i tarmen er en annen joker. Det er litt av og på, hvor populært det er å fokusere på dette i slanke-industrien. Heldigvis!  Dette er kanskje den aller mest kort-tenkte komponenten, den blir trossalt fylt på igjen neste gang du spiser. Allikevel en som mange mer eller mindre ubevist bruker jevnlig. Dårlig strategi der altså..

Vannmengden i kroppen, er kanskje den delen som blir mest kynisk utnyttet av trening og helsekost bransjen. Det er fordi den kan reduseres svært raskt, noe som gir en “hurtig vektnedgang på 1-2 kg”. Lyder det kjent? 😉
Problemet er at kroppen fungerer bedre når den er i “vannbalanse”. Ikke bare har vannet som jobb å regulere kroppstemperatur, det er med i nesten alle celle-prosessene i kroppen.

Som om ikke det var nok, er det også i vannlagerene kroppen lagrer turbo-bensinen sin: Glykogen.  “Problemet” med å vektlegge vannmengden i en vektreduksjon, er at vannlaget fylles opp igjen, og du presterer dårligere inntil da. Tap-tap.

Disse bør du ha fokus på!

Muskler og bindevev. Musklene utgjør en av de største vektkomponentene i kroppen. Muskler veier også langt mer en fett. Det som er så utrolig kult med musklene, er at de forbruker fett og energi, selv når de ikke gjør noe! Jepp, du leste riktig. Musklene bruker brenner fett, selv når du sover. Musklene er også ansvarlig for all funksjon i kroppen, så det er viktig at disse fungerer bra! En økning i muskelstyrke og muskelstørelse gir derfor både bedre funksjon, men også økt forbrenning. Vinn – vinn!

Fett er den andre største vektkomponenten i kroppen. Ikke la glatte selgere fortelle deg noe annet: Dersom du har et overvektsproblem, så er det her det ligger. Det er kjipt, men sånn er det. Fettet har faktisk flere viktige funksjoner: det isolerer og beskytter kroppen mot kulde og støt\slag, fettet er viktig for svært mange prosesser i kroppen og det er kroppens største energilager! Der de andre raske energilagrene i kroppen varer i sekunder til  1,5  timer, kan fettlagrene vare i flere dager og uker.

Problemet med kroppsvekt

Når vi skal snakke om kroppsvekt, snakker vi gjerne om begreper som idealvekt, overvekt, undervekt og noe så kryptisk som kroppsmasseindeks. Alle disse begrepene er egentlig helt uvesentlige, fordi de skiller ikke på hvor stor del av kroppsvekten som er fett! 

Overvektig, men ikke overfet?

Tenk deg to tennisballer, hvor den ene er laget av muskelmasse og den andre av fett. Dersom du skulle veie tennisballene, ville ballen av muskelmasse veie langt mer, en ballen laget av fett! Det er årsaken til at særlig menn som driver med kroppsbygging, kan ha høy kroppsvekt og score som overvektig på mange standard tabeller for kroppsmasse.

Her snakker vi om personer med høy muskelmasse. Siden musklene veier mere en fett, vil de derfor veie like mye som en langt større person med lite muskler og mye fett. Det er ikke uvanlig at mange som går ned mye i vekt “fortsetter å bli mindre”, selv om vekten står stille eller går svakt opp.

Badevektens skjebne

Betyr det at badevekta skal ut? Ikke nødvendigvis, men man må se tallet i en sammenheng. Har du blitt sterkere? Har kroppen strammet seg mer opp? Ikke minst, hva er fokuset på treningsprogrammet ditt? Å kun se på kroppsvekt alene, uten å ta høyde for trening og kosthold, blir som å drikke vann med en tilfeldig temperatur. (AU!)

For den mer avanserte, kan man måle fettprosenten. Dette bør gjøres av en trent fagperson, da det er mange fallgruver både i måling og tolkning. De siste årene har det også kommet en del elektroniske vekter, som måler både kroppsvekt og fettprosent. Disse kan være greie for å måle endring, men er ikke veldig gode til å måle den faktiske verdien

Sammendrag av kroppsvekt

Kroppsvekten består av mange forskjellige komponenter, og bør sees i sammenheng med trening, kosthold og livsstil. Dersom du vil ned i kroppsvekt, er det kroppsfettet du bør ha fokus på. Da er fettforbrenning og økt metabolisme svært interessant, det er nemlig slik du blir kvitt fettkiloene raskest. Følg med neste gang, for å lære mer om dette!

.

nov 06
privat treningsrom

Sjekkliste for privat treningsrom

Disse 10 punktene må du sjekke, når du skal leie privat treningsrom

nov 06
privat treningsrom

Hva koster et privat treningsrom?

Drømmen om et privat treningsrom trenger ikke koste skjorta, og en hel garasje. For de aller fleste vil det faktisk …

nov 06
privat treningsrom

Her er det private treningsrom i Skien

For deg som ønsker et privat treningsrom i Skien, er det et par ulike løsninger.Vi kan skille de i 3 …

nov 06
privat treningsrom

Sjekkliste for privat treningsrom

Disse 10 punktene må du sjekke, når du skal leie privat treningsrom

50%

Reserver din plass

Du er straks i må: Fyll inn detaljene under, så sender jeg deg en GRATIS invitasjon når registreringen åpner!

Ved å sende skjemaet aksepterer du å motta kommunikasjon og markedsføring, ifra xopt og dets partnere. Du kan melde deg av når du ønsker. Vi selger ikke din epost videre. All persondata behandles i tråd med vår personvernspolicy.

Få mer informasjon

Så gøy at du er interessert i XOStudio!
Fyll inn detaljene dine, så sender jeg deg mer informasjon. 

Ved å sende skjemaet aksepterer du å motta kommunikasjon og markedsføring, ifra xopt og dets partnere. Du kan melde deg av når du ønsker. Vi selger ikke din epost videre. All persondata behandles i tråd med vår personvernspolicy.

Er du medlem på XO Studio?

Velg den orange kanppen, dersom du allerede har et aktivt medlemskap ved XO Studio.
Dersom du ikke allerede er medlem, kan du starte med en prøvetime!

XOpt.no presenterer Gjennomtrent på 20

Hvor skal vi sende programmet?