Forskning: Lite søvn øker fettlagring

Ny forskning viser sammenheng mellom mangel på søvn, og økning i av det farlige bukfettet. Mer spesifikt viser den at mangel på søvn endrer hvordan fettet lagres. Dette viser nok en gang viktigheten av å få tilstrekkelig søvn, for at kroppen skal fungere optimalt.

Vi viste allerede at lite søvn gjør det vanskeligere å bli kvitt fettet, men også at det gjerne leder til dårlige matvalg besående av raske karbohydrater og mettet fett.

(muligens hjulpet av at det er lite kvalitetsmat å få kjøpt etter 22:00)

Det som er særlig interessant her, er at de fikk økt inntak av bukfett, altså fettet som legger seg på de indre organene våre. Dette fettet er ikke like synlig som underhudsfettet, som i motsetning ligger lagret under huden. Det er også viktig å få med seg at bukfettet er det farlige fettet, som er koblet mot hjerte og karsykdommer!

Så la oss se på studien!

Studien er satt opp som en randomisert kontrollert studie, hvor deltagerne blir tilfeldig plassert i 2 ulike grupper (søvn og kontroll).

12 ikke-overvektige deltagere på 19-39år oppholdt seg på sykehus i 21dager, hvor de ble delt i en kontrollgruppe og en for søvnredduksjon. etter 3 dager fri ble opplegget gjentatt, med gruppene svitsjet om.

Deltagerne hadde 14 dager, hvor de kun fikk muligheten til å sove 4 timer. Kontrollgruppen fikk 9 timer. Det var fritt matinntak under hele studien.

Resultater

Søvngruppen spiste vesentlig mye mer sammenlignet med kontrollgruppen særlig protein og fett. Energiforbruket var uendret på begge grupper.

Det var ingen endring i total mengde kroppsfett mellom gruppene, men resultatet fra studien var at gruppen med lite søvn, økte underhudsfettet med hele 9% og det farlige bukfettet med 11%. Sistnevnte er farlig, fordi det er tydelig linket til hjerte og karsykdommer.

Søvngruppen økte i snitt inntaket sitt med 308kcal\ daglig, og økte kroppsvekten med 0,5kg. Økningen i bukfett var på 7,8cm2.

Hvor mye søvn trenger man?

Det ser ut til å være svært individuelt, hvor mange timer søvn man trenger. De fleste havner mellom 6 og 9 timer, med perioder hvor det er økt behov. Det mange glemmer er at kvaliteten på søvnen er avgjørende. Gode søvnvaner og søvnhygiene er derfor svært viktig for å få skikkelig utbytte av søvnen.

Hvor viktig er egentlig søvn?

At søvngruppen øker i vekt, er ikke så overraskende. Det spennende med denne studien er at deltagerne befinner seg i et kontrollert sykehusmiljø. På denne måten fjerner man «tilfeldige faktorer», og underrapportering av matinntak. Sistnevnte er særlig vanlig i egenrapportering.

Det er forsket mye på søvn, og særlig hvordan prestasjon og funksjon reduseres som følge av manglende søvn. Man har tidligere vist at tilstrekkelig søvn er viktig for å sikre god treningseffekt, fettforbrenning og helse.

Hva skjer om jeg får lite søvn?

I dag har vi allerede oppdaget, at vi får økt fettlagring i det farlige bukfettet. Det i seg selv bør skremme deg i sengs!

Det skal ikke mange dagene til, før du fungerer på et svært redusert nivå. Det er særlig de kognitive funksjonene, som reduseres. Dette betegnes gjerne som «de høyere menneskelige funksjonene», altså evnen til å tenke, resonere og ta valg.

I dagens prestasjonssamfunn, kan det være lett å tenke at «å sove kan jeg gjøre når jeg er død». Vel, det kan se ut til at manglende søvn kan bringe deg raskere dit, en du kanskje hadde tenkt. I tillegg til det farlige bukfettet som er koblet til dødelige hjerte og karsykdommer, så har man tidligere sett at grupper med lite søvn kan ha kortere forventet levealder.

Når vi i tillegg vet at manglende søvn også reduserer prestasjonen og dine egne evner, gir det ikke mening å skulle kutte ned på noe kroppen er så utrolig avhengig av.

Sov nok, å få økt effekt av timene du er våken!

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0735109722003102?via%3Dihub
sep 10
Blogg

Tilbakeblikk over Treningsregulering de siste 40 årene.

Står treningsreggulering på samme sted etter 40 år? Er RPE og reps i reserve nytt? Burde du bry deg?

sep 01
Tren bedre

Dette er fordelene med isbad

Dersom kuldebad brukes feil, kan du redusere treningseffekten, advarer Idrettsfysiolog og personlig trener Fabian Heyerdahl.

aug 28
Blogg

Slik får du bedre svar på treningsspørsmålet ditt!

Stjel mine 3 tips for å få bedre svar, på dine Treningsspørsmål. Det er enklere en du tror!

sep 10
Blogg

Tilbakeblikk over Treningsregulering de siste 40 årene.

Står treningsreggulering på samme sted etter 40 år? Er RPE og reps i reserve nytt? Burde du bry deg?

50%

Reserver din plass

Du er straks i må: Fyll inn detaljene under, så sender jeg deg en GRATIS invitasjon når registreringen åpner!

Ved å sende skjemaet aksepterer du å motta kommunikasjon og markedsføring, ifra xopt og dets partnere. Du kan melde deg av når du ønsker. Vi selger ikke din epost videre. All persondata behandles i tråd med vår personvernspolicy.

Få mer informasjon

Så gøy at du er interessert i XOStudio!
Fyll inn detaljene dine, så sender jeg deg mer informasjon. 

Ved å sende skjemaet aksepterer du å motta kommunikasjon og markedsføring, ifra xopt og dets partnere. Du kan melde deg av når du ønsker. Vi selger ikke din epost videre. All persondata behandles i tråd med vår personvernspolicy.

Er du medlem på XO Studio?

Velg den orange kanppen, dersom du allerede har et aktivt medlemskap ved XO Studio.
Dersom du ikke allerede er medlem, kan du starte med en prøvetime!

XOpt.no presenterer Gjennomtrent på 20

Hvor skal vi sende programmet?