Vi viste allerede at lite søvn gjør det vanskeligere å bli kvitt fettet, men også at det gjerne leder til dårlige matvalg besående av raske karbohydrater og mettet fett.
(muligens hjulpet av at det er lite kvalitetsmat å få kjøpt etter 22:00)
Det som er særlig interessant her, er at de fikk økt inntak av bukfett, altså fettet som legger seg på de indre organene våre. Dette fettet er ikke like synlig som underhudsfettet, som i motsetning ligger lagret under huden. Det er også viktig å få med seg at bukfettet er det farlige fettet, som er koblet mot hjerte og karsykdommer!
Så la oss se på studien!
Studien er satt opp som en randomisert kontrollert studie, hvor deltagerne blir tilfeldig plassert i 2 ulike grupper (søvn og kontroll).
12 ikke-overvektige deltagere på 19-39år oppholdt seg på sykehus i 21dager, hvor de ble delt i en kontrollgruppe og en for søvnredduksjon. etter 3 dager fri ble opplegget gjentatt, med gruppene svitsjet om.
Deltagerne hadde 14 dager, hvor de kun fikk muligheten til å sove 4 timer. Kontrollgruppen fikk 9 timer. Det var fritt matinntak under hele studien.
Resultater
Søvngruppen spiste vesentlig mye mer sammenlignet med kontrollgruppen særlig protein og fett. Energiforbruket var uendret på begge grupper.
Det var ingen endring i total mengde kroppsfett mellom gruppene, men resultatet fra studien var at gruppen med lite søvn, økte underhudsfettet med hele 9% og det farlige bukfettet med 11%. Sistnevnte er farlig, fordi det er tydelig linket til hjerte og karsykdommer.
Søvngruppen økte i snitt inntaket sitt med 308kcal\ daglig, og økte kroppsvekten med 0,5kg. Økningen i bukfett var på 7,8cm2.
Hvor mye søvn trenger man?
Det ser ut til å være svært individuelt, hvor mange timer søvn man trenger. De fleste havner mellom 6 og 9 timer, med perioder hvor det er økt behov. Det mange glemmer er at kvaliteten på søvnen er avgjørende. Gode søvnvaner og søvnhygiene er derfor svært viktig for å få skikkelig utbytte av søvnen.
Hvor viktig er egentlig søvn?
At søvngruppen øker i vekt, er ikke så overraskende. Det spennende med denne studien er at deltagerne befinner seg i et kontrollert sykehusmiljø. På denne måten fjerner man “tilfeldige faktorer”, og underrapportering av matinntak. Sistnevnte er særlig vanlig i egenrapportering.
Det er forsket mye på søvn, og særlig hvordan prestasjon og funksjon reduseres som følge av manglende søvn. Man har tidligere vist at tilstrekkelig søvn er viktig for å sikre god treningseffekt, fettforbrenning og helse.
Hva skjer om jeg får lite søvn?
I dag har vi allerede oppdaget, at vi får økt fettlagring i det farlige bukfettet. Det i seg selv bør skremme deg i sengs!
Det skal ikke mange dagene til, før du fungerer på et svært redusert nivå. Det er særlig de kognitive funksjonene, som reduseres. Dette betegnes gjerne som “de høyere menneskelige funksjonene”, altså evnen til å tenke, resonere og ta valg.
I dagens prestasjonssamfunn, kan det være lett å tenke at “å sove kan jeg gjøre når jeg er død”. Vel, det kan se ut til at manglende søvn kan bringe deg raskere dit, en du kanskje hadde tenkt. I tillegg til det farlige bukfettet som er koblet til dødelige hjerte og karsykdommer, så har man tidligere sett at grupper med lite søvn kan ha kortere forventet levealder.
Når vi i tillegg vet at manglende søvn også reduserer prestasjonen og dine egne evner, gir det ikke mening å skulle kutte ned på noe kroppen er så utrolig avhengig av.
Sov nok, å få økt effekt av timene du er våken!