Det er heldigvis ikke så vanskelig, det krever bare litt omstilling! Skrur vi klokka 10 år tilbake, var det nemlig knapt halvfabrikata og oppdrive av denne type matvarer.
På med old School sokkene, det er på tide å hente frem kunnskapen fra studietiden!
Det er trossalt mye smartere å ha den beste oppfølgingen og privat studio, en overpriset mat. Neida. Joda.
Hva er et bra proteinkjøp?
Kiloprisen bestemmer. Når man skal bedømme pris og kvalitet, ser man alltid på kiloprisen. Det vi vil vite er hvor mye vi må betale, pr gram protein. Helst uten masse unødvendig fett og annet diil!
Kiloprisen ser du ofte i liten skrift på butikkhyllen, proteininnholdet leser du på selve pakningen.
De 5 beste billige proteinkildene.
Slik leser du listen: Alle priser er pr kilo. Alle mengder av næringsstoffer er pr 100g vare. (Kalorier, Protein, karbohydrat, fett)
Kyllingfilet
Kyllingfilet holder fremdeles førsteplassen! Kyllingfilet er lett å smaksette og det er magert, med kun 1-2g fett. I tillegg kommer den med mellom 18-22g protein, avhengig av vannmengde. Som om ikke det var nok, er kylling hvitt kjøtt fra fugl! Bra for både helsa og lommeboka der altså.
Prisen? En stor pakke med firstprice kyllingfilet koster 98-109 kr pr kilo. Et røverkjøp!
PRO TIPS: Kjøp en stor pakke, og skjær opp ferdig i biter. Putt i poser som du fryser, eller har i kjøleskapet. Nå er det lett å lage mat!
Kokt skinke
Kokt skinke varierer i pris fra ca 100 lappen for kiloen, til godt over 300. Når du handler kokt skinke, kan det være smart å se litt på pakkene: noen har mer fett (det hvite) en andre. Når det kommer til ekstra fett, er det gilde sin ekte kokt skinke som har førsteplassen. Med kun 1-2g fett pr 100g, er dette ernæringsmessig på linje med kyllingfilet. Ulempen? Prisen er over 200kr pr kg.
First Price sin kokte skinke får du for ca 105kr pr kilo, men kommer med noe mer fett. Ca 5g pr 100g, men det ser ut til å varierer stort mellom pakkene. I mellomsjiktet finner du eksempelvis “folkets”, som kommer i en større økonomipakke. 160kr pr kilo.
PRO TIPS: Lag ditt eget kjøttpålegg! Kjøp kyllingfilet eller svinefilett, som du marinerer og steker opp. Skjær dem i tynne skiver, som du har i en boks i kjøleskapet.
Gresk yoghurt og cottage cheese
Cottage cheese er en Fitness klassiker! Magert og billig protein, som har blitt dyrere ettersom Fitness øker i popularitet. Prisen er i området fra 45 – 85kr pr kilo. Disse produktene varierer en del i fettmengde, så les på emballasjen. Siden dette er meieriprodukter, får du naturligvis komplett protein av høy kvalitet!
Det beste kjøpet i disse dyre tider, er Tine sin greske yoghurt.
PRO TIPS: Bytt ut (deler av) yoghurten med gresk yoghurt. Du får mer protein og mindre sukker.
Kalkunfilet
Kalkunfilet kan du få kjøpt billig i disse tider, og er om mulig enda magrere en kyllingfilet! Som om ikke det var nok, har den også en tendens til å ha en bedre fettsyreprofil. Bare pass på hva du pensler og marinerer den med. Priser ligger på rundt 110-140kr pr kilo.
Tunfisk
Tunfisk er en annen klassiker, men bør ikke overdrives. Tunfisk en stor fisk som inneholder større mengder tungmetaller, som er helseskadelig. Prismessig får du hermetisert tunfisk i vann for under hundrelappen pr kilo. Fordelen med hermetisert tunfisk, er at du kan ha det med over alt. Ulempen er at det både smaker og lukter tunfisk…
PRO TIPS: Personlig liker jeg tunfisk med pepper, i salat og pasta. Noen sverger til tunfisk og salsa, men det er helt klart ikke for alle. Unngå variantene som er i olje.
Bonus tips: TORSK!
Den norske torsken er omtrent rent protein, som venter på å bli spist. Prisen er opp og ned, fra under hundrelappen i frysedisken til flere hundre i fiskedisken. Personlig klarer jeg ikke den frosne, men den ferske er fantastisk.
PRO TIPS: Er du litt smart med tilbehøret, kan dette være en skikkelig treningsklassiker! Jacobs fiskesaus har kun 5g fett pr 100g saus, dersom du er en sånn “saus-person”.