(Logg inn for å se matplanen!)
I tillegg til matplan og trening, er det en del innsjekker som skal gjøres underveis. Dette er for å måle effekten, gjøre justeringer, men også at ting går den veien vi vil.
Her er oversikten:
- Varighet er 2-3 uker.
- Matplan 5-dagers
- Treningsprogram fra 1-4 økter pr uke.
- Statusoppdatering på mandag, onsdag og fredag.
Det som er viktig og huske på denne kickstart pakken, er at alle delene bygger på hverandre. Du vil ikke få veldig god effekt om du kun kjører matplanen og ikke treningen, eller bytter ut flere av måltidene med noe annet man har mer lyst på.
Du kan derimot bytte måltider innad i matplanen. Eksempelvis er det fullt mulig å ta onsdags middagen på tirsdag og mandag. Bare ikke kombiner havregrøt frokost, kyllingsalat lunsj og crispy chicken eller taco biff til middag på samme dag =) Det blir fort litt mye, særlig hvis du har har en gresk yoghurt til kvelds
Helgene er frie! Det betyr at du kan spise du selv har lyst på, men det kan være veldig lurt å holde seg litt i tøylene. Prøv å spise normalt, så ikke du ender opp med å gå ned i uka og spise opp all nedgangen når du er i helgen.
For optimal effekt av kickstart planen så burde du spise en del karbohydrat i helgen. Dette er pizza, pasta, brød, ris og den type ting. Det betyr ikke at du skal spise til du eksploderer, men at det er innafor å ha den typen måltider én til 2 ganger.
Proff-tips her er selvfølgelig å bruke en matdagbok med “ish” mål, på hva du har spist for noe i helgen. Så dersom ting skjærer seg helt, så kan vi se hva som har skjedd.
Slik fungerer kickstart matplanen
Matplanen kan du enten spise om den står og følge hver enkelt dag, eller du kan velge å mikse matche måltider.
En gjennomgående tanke med planen er at du kan lage en ekstra stor middag, og ha middagsrester som lunsj dagen etterpå. Det er fordi at du sparer arbeid og ofte så har middagsmåltidene mye høyere næringsmessig kvalitet. Da tenker vi særlig på gode kjøttstykker og mye grønnsaker.
Så mye grønnsaker og salat du vil
En gjennomgående regel på matplanen er at du alltid kan spise så mye salat du vil. Med salat så snakker vi om grønn salat som isberg og lignende. Andre godsaker som hører hjemme i grønn salat, kan være: Tomat, agurk, paprika, løk, stangselleri, reddik, revet gulrot og til en viss grad sopp og mais i moderasjon.
Se opp for dressing og tilberedning
Når vi spiser salat, skal vi være forsiktig med dressinger. Særlig olje majonesbaserte dressinger har ofte svært mye kalorier så disse vil unngå. Det samme gjelder også med grønnsaker der kan du også spise så mye grønnsaker du vil, nøkkelen der ligger jo egentlig, i hvordan de tilberedes.
Dampede og kokte grønnsaker, får ingen ekstra kalorier. Du beholder flere næringsstoffer når du damper, men ellers så er det ingen stor forskjell. Ovnsbaker du grønnsakene i en ildfast form med ingen eller minimalt stekespray(fett), så får du heller ikke noe særlig tilført kalorier. Utfordringen er når man skal varmebehandle grønnsaker i pannen. Smør som jo er veldig godt, men da får vi også veldig mye ekstra kalorier.
Stekefett er den store utfordringen her. Det er mye kjøtt som skal stekes i løpet av uka, og det kan være lurt å skaffe en stekepanne som ikke trenger fett. En vanlig metode er jo å bruke en nonstick panne, (type teflon eller noe i den lignende) å steke på middels varme.
En annen metode som er litt mer avansert er å bruke en rustfri stålpanne som har god tykkelse, og kjører den opp på ganske høy temperatur før man har i kjøttet. Temperaturen skal være så høy at du kan slippe vanndråper i pannen, som triller rundt uten å “koke”. Hvis dette høres litt komplisert ut så er det enkleste å bare kjøpe en billig til teflon panne og ha stekespray som backup.
Kickstart Frokoster
Eggerøre og kokt egg går igjen flere ganger. Måten jeg liker å lage dende retten på, er ganske enkelt å slå sammen eggene, å ha de oppi en nonstick panne på lav temperatur hvor jeg rører rundt underveis. Skinke kan være digg å ha oppi, gjenre sammen med litt løk. Skal du koke eggene, er 7 minutter i kokende vann en god regel. Isåfall sløyfer du løken =)
Havregrøt er litt sånn bob om egentlig burde være med på den planen her, men havre har jo veldig mye gode helseeffekter. Jeg har ofte et egg oppi for å øke proteininnholdet og holde meg mett lengre, men du kan også helt fint koke egget og spise det til et vanlig kokt egg. Hvis du vil være ekstra flink, så lager du havregrøten bare på vann. Hvis du bruker melk, er to hundre ml. kun satt opp som veiledende. Det har så lite å si til og fra, så du kan egentlig bruke den mengden som passer deg.
Kickstart Middager
Wokk er utrolig bra, når man skal ned i vekt! Så bra er det faktisk, at jeg vurderte å sette det opp 2 ganger. Nøkkelen med wok er å bevege mye på maten i pannen: da bruker du mindre stekefett. Ofte opplever at man må ha noe stekespray oppi wok’en for å få det til å fungere, men der kan du prøve deg litt frem. Her gjelder det samme som resten av uka, så mye wok blanding og grønnsaker du vil kan! Du kan også spise litt mere kyllingfilet hvis du vil det, men selve risen og nudler prøver vi å holde oss borte fra foreløpig.
Kylling bretagne er egentlig kylling med saus og masse grønnsaker. Du kan bytte ut bretagne med en annen saus, men følg med på fettinnholdet og se om du klarer å lage den med mindre fett. (mindre smør og olje en hva pakken sier.) Dette kan ofte halveres uten problem, hett tips der altså.
Så har vi da selvfølgelig min personlige favoritt: crispy chicken. Dette er en kyllingfilet du skjærer opp, i strimler eller eller litt store gode klumper. Slå sammen et egg i en bolle og dypp kyllingbitene i egget. Etterpå ruller du de i crispy chicken. Crispy chicken finner du i taco hylla på butikken. For best effekt kjører du både fries og crispy chicken i air fryer. Har du ikke det kan du ofte kjører de på rist inn i stekeovnen ditt med mindre luft, og da kan det være smart å bruke bakepapir under for å unngå å få masse gris i ovnen. Jeg liker å dyppe det i “heinz hot sauce” eller andre bbq sauser, siden disse er sukkerbasert. Fries bør bære “Hoff øko fries”, da disse har under 3g fett pr 100g vare.
Tacosalat er jo en sikker slager. Her ligger “fellene” i ost, rømme, nachos chips og til en viss grad guacamole og selve lefsene. Slik det er satt opp her, er taco middagen litt høyere i kalorier en de andre middagene. Dette kan kompenseres ved å bytte til egg-frokost.
Forslag til snacks er jo selvfølgelig å ha ekstra ferdigstekt kylling eller kjøtt proteiner II kjøleskapet ditt. Bær og frukt er også gode muligheter det skal godt gjøres å spise seg opp i vekt av å spise jordbær for å si det på den måten.