Spis mer egg!

Jeg elsker egg! Egg er supermaten som kan tilberedes på utallige måter, inneholder fullverdig protein og er snill med bankkontoen. I tillegg til å være stappfullt av komplett fullverdig protein, innehar egget alt kroppen trenger. (utenom vitamin C)

Egg er et komplett måltid

Egg er en av de aller beste næringskildene vi har, med hele 9 gram protein pr egg. Det til kun 100kcal. Dette er skikkelig protein også, ikke det tullet du får fra erter og annet heksedoktor-svada. Egg er et komplett måltid, sammen med en frukt. Du kan koke egget og ta det med på tur, så er det like fint når du skreller det.

Personlig så liger jeg godt å spise 2 egg til frokost. Da får jeg rikelig med komplett protein, samtidig som jeg får i meg de andre stoffene jeg trenger til frokost!

Favoritten er enten kokt egg som fikser seg selv mens jeg er på badet, eller eggerøre om jeg har litt ekstra tid. Det hender også jeg tar 3 egg, men da dropper jeg den siste plommen for å spare kalorier.

Derfor er egg så bra:

Du får mye rent protein, du er mett lenge, egg koster lite, det er lett å lage og å ta med. Egget er heller ikke “farlig” lengre, slik man mente det var før. Det er fordi man har gått bort fra “kolesterol fra kosten”, og heller fokuserer på kolesterol som følge av livsstil.

Egg har mye protein

Selve eggehviten består av tilnærmet rent protein, dette er byggesteinene til kyllingen. Eggehviteprotein er faktisk en av de beste proteinkildene vi har, siden det er komplett og fordi det er så lett for kroppen å ta opp!

(Om du ikke viste det, som kommer kyllingen ifra egget. Høna derimot er mer usikkert)

Egg gjør deg mett lenge

Den gule plommen i egget, inneholder fett, vitaminer og mineraler. Plommen skal trossalt være “nistepakken” til kyllingen, og er derfor svært næringsrik. På den positive siden betyr det masse næringsstoffer vi kan bruke, på den andre siden er det mye fett i plommen. Fettet er ikke bare dumt, det bidrar til at du er mett lengre.

Egg er billig

Egg er fremdeles svært billig, sammenlignet med andre matvarer. Egg kommer riktignok i mange ulike pakker og priser, men ser du på kiloprisen, så får du medium egg til en svært hyggelig pris. Husk å kjøpe fra frittgående høns.

Skal du flotte deg med dyre egg, ville jeg valgt økologiske egg fra renommerte produsenter. Det er liten grunn til å tro at “super-egg” og lignende har en bedre “bang for the buck”. I så fall er det lett for produsenten bevise dette med lab-analyse, hvilket de sjeldent gjør. Lurer på hvorfor…

Avocado passer godt under egget, men øker fettinnholdet betraktelig.

Næringsinnhold i Norske egg

100g egg gir:
155kcal
1g Karbohydrat
13g protein
11g fett

1 egg gir: (65g) (prior, solegg)
100kcal
0,6g karbohydrat.
8,5g protein
7,1g fett.

Hvor mye egg kan du spise?

Siden egget er friskmeldt (igjen), kan du spise så mye egg du vil! Eller?

I 2018 kom en studie som viste at det var trygt å spise 12 egg i uka, over 12 måneder. De nasjonale retningslinjene har ingen begrensning på egg, og USA fjernet begrensningen på kolesterol ifra mat tilbake i 2015-2016 en gang.

Det er viktig å huske på at egget fremdeles har en god del fett, og derfor kalorier. Hvordan du tilbereder og spiser egget, kan også ha mye å si på hvor mye fett \ kalorier du får i deg.

Du kan fint spise 1-2 egg hver dag. Egg til frokost og lunsj, kan være en flott måte å få proteinene du trenger til en aktiv livsstil. I tillegg blir du mett lenge. Det beste er å koke eggene, men du kan fint steke dem i en non-stick panne. Da trenger du bare 2 trykk med steke spray. (eller litt smør, om det er søndag)

Bare husk at det fort baller på seg, når det skal være med smør, bacon, kaviar og lignende.
Det kan være smart å skille mellom “hverdags-egg” og “søndags-egg”

Hva med kolesterolet?

“Høyt skadelig kolesterol er oftest klart knyttet mot livsstil”

– Landsforeningen for hjerte og lungesyke.

Egg er en matvare som inneholder en del kolesterol. I dag anses ikke kolesterol fra kosten som farlig, men man ser heller på livsstilsfaktorer og litt genetikk. Det er viktig å være klar over at forskningen på dette feltet er svært delt, det er også årsakene til at “egget er friskmeldt” om lag hvert 10år.

Kokt egg: Det enkle er ofte det beste.

Kolesterol og aktivitet

En retning som får stadig mer utbredelse, er fokuset på aktivitet og dermed fettforbrenning.
Det er rimelig å anta at en aktiv person, vil forbrenne det uønskede kolesterolet (og fett forøvrig) som en del av sin trening og aktivitet. Man tenker derfor at det ikke rekker å samle seg farlige depoter rundt i blodårene, på samme måte som hos en stillesittende person.

Det er lett å finne støtte for dette synspunktet, ettersom høyt skadelig kolesterol ser oftest ut til å være knyttet mot livsstil. Vi tenker da på lite aktivitet, mye mettet fett og overvekt.

Dette er det derimot vanskelig å formidle i nasjonale anbefalinger, ettersom vi vet to ting helt sikkert: Folk flest er ikke veldig aktive, og 9 av 10 overestimerer eget aktivitetsnivå. Utenom deg da, naturligvis.

Hva er kolesterol?

Kolesterol er en fettsyre, som har flere viktige funksjoner i kroppen. Det finnes både god og dårlig kolesterol. Kolesterol har en del klebrige egenskaper, som over tid kan sette seg i blodårene. Dette gjør dem trangere, stivere og betente. Dette kan forårsake alvorlige hjerte og karsykdommer som blodpropp.

Når vi snakker om kolesterol og egg, er det gjerne det farlige kolesterolet vi tenker på.

Pr i dag, sier forskningen at kolesterolet vi får fra maten, har lite å si for kolesterolet i blodet. Kroppen produserer jo kolesterol selv, og denne produksjonen reguleres ned når det kommer kolesterol i maten. Enkelte gen-typer kan tåle kolesterol dårligere enn andre, så det kan jo være greit å følge litt med om man har det i familien.

En interessant studie fra 2013 fant for øvrig at personer som spiste egg, dannet større “kolesterol partikler” i blodet, sammenlignet med de som ikke spiste egg. Dette er interessant siden store partikler har lavere risiko en små partikler, for å utvikle hjerte og karsykdommer.

I tillegg mener også noen at tilberedningsmetode, kan være avgjørende for fettsyrene. (kolesterol er fettsyre). Det er derimot variabelt grunnlag for dette, så det bør tas med en klype salt. (se for deg et smilende kokt egg, sammenlignet med et som er stekt i smør på høy varme).

Kan jeg spise rå egg?

I Norge er det trygt og spise rå egg, men det er ikke tilfellet i de fleste andre land. Svært mange land har salmonella i egg, og må derfor varmebehandles.

Men hvorfor vil du spise rå egg?

Ja, mange fitness-entusiaster gjør det, men det er egentlig ikke så smart. Når egget er rått, klarer nemlig ikke kroppen å ta opp hele proteinet. Og det var vel hele poenget?

Slik koker du egg:

Klassisk metode: Finn en liten kjele, og fyll opp vann så det dekker eggene. Kok opp vannet, og ha eggene forsiktig oppi med en skje. Skal du ha smilende egg, pleier 6-7 minutter å være perfekt. Dersom du skal ha de med som niste, bør du hardkoke de litt lenger.
Fabian’s Metode: Legg eggene i kjelen, sammen med det kalde vannet. Sett på koking, men slå av komfyren når vannet koker. Da slipper du sprukne egg, og du kan koke egg mens du dusjer eller pusser tennene. Genialt! (jeg bruker timeren på koketoppen, til å slå av platen etter noen minutter)

Slik tar du med egg til lunsj:

Kok egget, og avkjøl det. Det beste er å ha skallet på, og putt eggene i en ziplock pose eller tett plastboks. Når de har skallet på, kan de holde seg fint i flere dager. Selv uten kjøleskap!
Du kan naturligvis også skrelle egget hjemme, men da bør du spise det samme dag. Husk alltid: Se-Lukt-Smak.

Prøv denne til frokost:
2x egg
2x knekkebrød
Litt kaviar.
Cappuchino eller appelsinjuice.

mar 16
Kosthold

Kickstart 2 uker

Kickstart planen kjøres i sykluser på en uke, med totalt 2 til 3 uker før man har pause.
Planen består av en matplan og et treningsprogram.

mar 07
Kurs

Kurs i Kaloritelling

Lær de viktigste prinsippene om kaloritelling og makrotelling, med XOPT sitt introkurs til kosthold!

feb 29
Gå ned i vekt

Urovekkende funn på ny studie om slankemedisin.

Tap av muskelmasse og vektoppgang med rent fett etter ett år, er blant de viktigste funnene i denne studien. Forskerne påpeker (ikke overraskende) at dette viser viktigheten av å kombinere vektnedgang med trening og varig livsstilsendring.

mar 16
Kosthold

Kickstart 2 uker

Kickstart planen kjøres i sykluser på en uke, med totalt 2 til 3 uker før man har pause.
Planen består av en matplan og et treningsprogram.

50%

Reserver din plass

Du er straks i må: Fyll inn detaljene under, så sender jeg deg en GRATIS invitasjon når registreringen åpner!

Ved å sende skjemaet aksepterer du å motta kommunikasjon og markedsføring, ifra xopt og dets partnere. Du kan melde deg av når du ønsker. Vi selger ikke din epost videre. All persondata behandles i tråd med vår personvernspolicy.

Få mer informasjon

Så gøy at du er interessert i XOStudio!
Fyll inn detaljene dine, så sender jeg deg mer informasjon. 

Ved å sende skjemaet aksepterer du å motta kommunikasjon og markedsføring, ifra xopt og dets partnere. Du kan melde deg av når du ønsker. Vi selger ikke din epost videre. All persondata behandles i tråd med vår personvernspolicy.

Er du medlem på XO Studio?

Velg den orange kanppen, dersom du allerede har et aktivt medlemskap ved XO Studio.
Dersom du ikke allerede er medlem, kan du starte med en prøvetime!

XOpt.no presenterer Gjennomtrent på 20

Hvor skal vi sende programmet?