Tromsø studien: Økt protein hindrer tidlig aldring

En ny studie fra tromsø viser at proteininntaket er viktigere en du tror. Forskerne fulgte 45.000 mennesker over 21 år, hva de fant har stor betydning for alle over 35år!
sunn proteinrik mat

Når vi snakker om protein, er det lett å tenke på den klassiske kroppsbyggeren som aldri blir stor nok. Den tanken er for lengst gått ut på dato. En ny studie fra Tromsø, viser at protein er viktigere for deg en du tror!

Protein er et av kroppens viktigste byggestoffer. Proteiner er svært viktig i oppbyggingen av muskelstyrke, men det ikke alle vet er at proteiner også spiller en svært viktig rolle i mange av kroppens daglige prosesser.

En ny studie fra Tromsø  har sett på sammenhengen mellom daglig proteininntak proteininntak over hele 21 år, og skrøpelighet senere i livet.

I studien ble skrøpelighet definert som “2-3 eller mer” av følgende: Uønsket vekttap, utmattelse, svakhet, treg gange og lavt aktivitetsnivå.

Funn fra Tromsø Studien

Studien viser at økt proteininntak gir lavere skrøpelighet  og risiko for pre-skrøpelighet senere i livet. Vi vet at skrøpelighet bidrar til å fremskynde tidlig aldring. Tilstrekkelig proteininntak er altså viktig for å både fremme en sunn aldringsprosess!

Generelt sett vet vi at dårlig kosthold \ ernæring er en risikofaktor for både skrøpelighet, livskvalitet og en rekke sykdommer. Et sunt og robust kosthold er ofte koblet mot sosioøkonomiske faktorer som velstand, penger og utdanning.

Meny treffer altså spikeren på hodet, når de sier “spiser du bedre, lever du bedre”!

Hvem trenger mer Protein?

I Norge er det et generelt høyt proteininntak blant yngre, men det avtar med alder. Det er usikkert om dette kommer av kostholdsvaner for de aktuelle generasjonene, eller et nedregulert inntak med alder. Det er ikke utenkelig at medias økte fokus på protein de siste 10 årene, er noe av årsaken til dette.

Som en tommelfingerregel, kan vi si at økt proteininntak bør få økt fokus allerede ifra fylte 40 år og utgjøre en større del fra fylte 65 år.

For de fleste unge er det altså ikke noe behov for å gulpe nedpå med proteinshaker. Forskningen viser at det heller ikke er nødvendig selv for ihuga kraftsport utøvere, dersom behovet dekkes via kostholdet.

Hvorfor er protein så viktig?

Proteininntaket har mye å si for muskelmassen din.  Lavt proteininntak kan fremme økt tap av muskelmasse, gir lavere forbrenning og dårligere styrke. Det igjen gir dårligere balanse og så videre.

Økt proteininntak er koblet med bedre fysisk prestasjon og fysisk aktivitet, økt proteinsyntese i musklene og redusert muskelsvinn som følge av alder. Protein har nemlig en muskelsparende effekt!

Dessverre er også proteinet det næringsstoffet som er mest kostbart. Dette ser man går igjen i fattigere land og områder, hvor kostholdet ofte består av en større del karbohydrater og fett. Olje og ris er billig. Fisk og kjøtt er dyrt.

Hvor mye protein trenger du?

Kosthold bør alltid settes opp individuelt, ut ifra kropp og aktivitetsnivå. Det sier seg selv at kontorarbeideren, Langrennsløperen og kroppsbyggeren har vidt forskjellige behov for mat!

En tommelfingerregel er allikevel 1 gram protein, pr kg kroppsvekt.

Driver du med styrketrening (og det burde du) kan behovet være høyere. Ved vektnedgang bør du alltid regne ut riktig forhold av karbohydrat, protein og fett. Det hjelper jeg deg gjerne med.

Fabians proteintips

  • Les innholdsfortegnelsen på produktet. Hvor mange gram protein er det pr 100g? 6-7g er bra, 10g er veldig bra, 20g er toppklasse.
  • Få komplett protein. Kjøtt, egg og meieri gir komplett protein. Velger du vegetarprodukter, må du kombinere så du får komplett protein.
  • Magert protein. Utfordringen for deg som er opptatt av helse og vekt, er å kombinere proteinrike varer, med lavt fettinnhold pr 100g vare. 2-3g fett er veldig bra, 5g er akseptabelt, 9-10g er en del, 15g og oppover blir fort litt mye.
mar 16
Kosthold

Kickstart 2 uker

Kickstart planen kjøres i sykluser på en uke, med totalt 2 til 3 uker før man har pause.
Planen består av en matplan og et treningsprogram.

mar 07
Kurs

Kurs i Kaloritelling

Lær de viktigste prinsippene om kaloritelling og makrotelling, med XOPT sitt introkurs til kosthold!

feb 29
Gå ned i vekt

Urovekkende funn på ny studie om slankemedisin.

Tap av muskelmasse og vektoppgang med rent fett etter ett år, er blant de viktigste funnene i denne studien. Forskerne påpeker (ikke overraskende) at dette viser viktigheten av å kombinere vektnedgang med trening og varig livsstilsendring.

mar 16
Kosthold

Kickstart 2 uker

Kickstart planen kjøres i sykluser på en uke, med totalt 2 til 3 uker før man har pause.
Planen består av en matplan og et treningsprogram.

50%

Reserver din plass

Du er straks i må: Fyll inn detaljene under, så sender jeg deg en GRATIS invitasjon når registreringen åpner!

Ved å sende skjemaet aksepterer du å motta kommunikasjon og markedsføring, ifra xopt og dets partnere. Du kan melde deg av når du ønsker. Vi selger ikke din epost videre. All persondata behandles i tråd med vår personvernspolicy.

Få mer informasjon

Så gøy at du er interessert i XOStudio!
Fyll inn detaljene dine, så sender jeg deg mer informasjon. 

Ved å sende skjemaet aksepterer du å motta kommunikasjon og markedsføring, ifra xopt og dets partnere. Du kan melde deg av når du ønsker. Vi selger ikke din epost videre. All persondata behandles i tråd med vår personvernspolicy.

Er du medlem på XO Studio?

Velg den orange kanppen, dersom du allerede har et aktivt medlemskap ved XO Studio.
Dersom du ikke allerede er medlem, kan du starte med en prøvetime!

XOpt.no presenterer Gjennomtrent på 20

Hvor skal vi sende programmet?