Oppdag indre motivasjon – Den indre drivkraften

Intern motivasjon er den omtrent ustanselige drivkraften som motiverer deg til å kjøre på. Når vi snakker om den indre drivkraften, som vi forbinder med toppatleter og energiske gründere, snakker vi egentlig om det fagfolk kaller intern motivasjon.

Når vi snakker om den indre drivkraften, som vi forbinder med toppatleter og energiske gründere, snakker vi egentlig om det fagfolk kaller intern motivasjon.

Intern motivasjon er den omtrent ustanselige drivkraften som motiverer deg til å kjøre på. Om det er å trene 6 timer om dagen, jobbe sene kvelder eller prøve igjen og igjen til tross for motgang.

Som du skjønner, er den interne motivasjonen en nesten utømmelig kilde til energi og inspirasjon!

Nå tenker du kanskje at dette er noe man enten har, eller ikke har. Der tar du heldigvis feil!  Heldigvis er det ikke bare mulig for alle å oppleve denne fantastiske motivasjonsformen, du kommer til å bli overrasket over hvor enkelt det er.  Tenk at dette har ligget foran nesen din, i alle disse årene…

Så hva er den indre motivasjonen egentlig, og hvordan kan du finne din indre motivasjon?

Dette er motivasjon

For å svare på dette, må vi først se litt kjapt på hva motivasjon er.
Motivasjon er det som får oss til å gjøre ting. Uten motivasjon, ingen handling. I motivasjonsteorien sier man gjerne at alle mennesker har et generelt behov for å tilfredsstille en rekke behov. Det er særlig 2 behov vi skal fokusere på her, nemlig følelsen av å være kompetent og følelsen av å bestemme over seg selv.

Eksempel: Jeg sparker ballen i mål. Jeg kan tolke dette på 2 måter:

  1. Jeg valgte selv å sparke ballen i mål, og jeg traff fordi jeg er god til å treffe riktig med høyrefoten min.
  2. Jeg måtte sparke ballen fordi jeg nølte for lenge, og den gikk tilfeldigvis i mål fordi det kom et kraftig vinnkast.

Når vi skiller mellom indre og ytre motivasjon så handler det altså velig enkelt om, i hvilken grad vi opplever oss selv som kilden eller årsaken bak handlingen/resultatet. Man sier gjerne at en som er indre motivert er motivert av selve aktiviteten, mens en som er ytre motivert får drivkraften sin fra resultater som stammer ifra aktiviteten. Eksempelvis å sammenligne egne resultater eller prestasjon med andre, få tilbakemeldinger på nye treningsklær eller daglige skritt…

Kan man kjøpe seg motivasjon?

Rundt nyttår blir vi gjerne bombardert med reklame om å «få treningsmotivasjon med nye treningsklær, joggesko eller treningsklokke.» Du føler en form for motivasjon av å kjøpe deg nye trenings duppedingser, men de eneste som egentlig får en gevinst av dette er faktisk butikkene. Uten å vite det, kan dette faktisk bidra til å ødelegge din egen motivasjon! Som du kanskje gjettet, skaper dette ytre motivasjon. Motivasjonen din blir drevet av innkjøpet ditt. Du får kanskje annerkjennelse av andre for freshe klær, eller tilbakemelding fra klokken om at du har beveget deg.

Når vi faller for denne enkle fristelsen (vi mennesker elsker jo quick fix løsninger!), lar vi de nye klærne eller treningsklokken være kilden til motivasjonen. Rettere sagt: Motivasjonsflammen blir fyrt opp med ting. Da må vi stadig fyre på med nye ting. Dette er skikkelig dårlig brennstoff! En kul løpejakke gjør deg ikke til en bedre løper, det er det treningsinnsats og teknikk som sørger for.

Innsats og teknikk er eksempler på det motsatte. Hvor kommer innsatsen ifra? Det stemmer, den kommer ifra deg. Det samme gjelder teknikkfokus. Dette er interne kilder.

Den interne motivasjonen krever vedlikehold, særlig i dagens samfunn hvor vi blir konstant bombardert med budskap om å velge ekstern motivasjon. Heldigvis er det ganske enkelt. Når du først er i gang, har du åpnet døren til en utømmelig kilde til energi, stålvilje og uknuselig motivasjon!

Motivasjon er alt

På XOPT er det et stort fokus på å skape intern motivasjon hos den enkelte. Jeg vet at når du får tilgang på denne indre drivkraften, så er det ingenting som kan stoppe deg. Da trenger du bare verktøyene (treningsutstyret) og kunnskapen om å bruke det riktig. Alt detter får du her.

La oss gjøre et tankeeksperiment: Se for deg at du er ute å løper. Du har en fin rytme, og er halvveis opp en seig bakke. Du begynner å bli sliten. Så tenker du, «jeg skal bare frem til neste lyktestolpe». Når du passerer sier du til deg selv: «ok, NESTE stolpe». Nå bruker du en helt annen kraftkilde, du fyrer opp den INDRE DRIVKRAFTEN din. Det er kanskje den nye jakka som tar deg på trening, men det er den indre motivasjonen din som tar deg i mål.

Slik skaper du indre motivasjon

  1. Flytt fokuset inn mot deg selv. Jobb med innsats og kvalitet på treningsarbeidet, dette er ting du kontrollerer.  Hvordan er din egen innsats i dag? Hvorfor det? Kanskje du var ekstra uthvilt, eller brukte «en til» metoden?
  2. Sett deg motiverende mål! Motiverende mål er ikke det du tror. Det er en spesiell måte å lage målene sine på. De skal fokusere på prosessen, ikke resultatet. De skal være spesifikke, realistiske og målbare. Ikke minst skal de være handlingsorienterte! Husk å lage delmål 😉
  3. Konkurrer mot deg selv. Løper de andre raskere en deg? Fint for dem, men hvem bryr seg? Det kan du ikke gjøre stort med, men du kan velge å løpe litt raskere eller lengere en du gjorde i går!
  4. Synes du det er beinhardt å komme deg ut døra? Du er ikke alene! Dette skjer selv de beste, hemmeligheten er motiverende mål. «på mandag kl 18:00 skal jeg dra på treningssenteret, og være der i minst 30 minutter. Jeg er fornøyd med 2 sett beinpress, og 5 minutter på tredemøllen. Jeg skal ikke ta i hardt, jeg skal bare gå igjennom bevegelsene.»
  5. Konstruktive tilbakemeldinger. Hva gjorde JEG bra? Klarte å kjøpe en klokke? Kom igjen da.. JEG møtte opp på trening, JEG gjorde noen øvelser og JEG var der litt lengere en tiden. Flott! JEG gikk faktisk 8 minutter på tredemøllen! Kult, hvorfor valgte JEG det? Jo fordi at…

Bli med på motivasjons webinar!

Vil du lære mer om hvordan du finner din egen indre motivasjon?

Da må du få med deg XOPT sitt nye motivasjonswebinar, som lanseres snart!

Les mer her, og meld deg på

sep 10
Blogg

Tilbakeblikk over Treningsregulering de siste 40 årene.

Står treningsreggulering på samme sted etter 40 år? Er RPE og reps i reserve nytt? Burde du bry deg?

sep 01
Tren bedre

Dette er fordelene med isbad

Dersom kuldebad brukes feil, kan du redusere treningseffekten, advarer Idrettsfysiolog og personlig trener Fabian Heyerdahl.

aug 28
Blogg

Slik får du bedre svar på treningsspørsmålet ditt!

Stjel mine 3 tips for å få bedre svar, på dine Treningsspørsmål. Det er enklere en du tror!

sep 10
Blogg

Tilbakeblikk over Treningsregulering de siste 40 årene.

Står treningsreggulering på samme sted etter 40 år? Er RPE og reps i reserve nytt? Burde du bry deg?

50%

Reserver din plass

Du er straks i må: Fyll inn detaljene under, så sender jeg deg en GRATIS invitasjon når registreringen åpner!

Ved å sende skjemaet aksepterer du å motta kommunikasjon og markedsføring, ifra xopt og dets partnere. Du kan melde deg av når du ønsker. Vi selger ikke din epost videre. All persondata behandles i tråd med vår personvernspolicy.

Få mer informasjon

Så gøy at du er interessert i XOStudio!
Fyll inn detaljene dine, så sender jeg deg mer informasjon. 

Ved å sende skjemaet aksepterer du å motta kommunikasjon og markedsføring, ifra xopt og dets partnere. Du kan melde deg av når du ønsker. Vi selger ikke din epost videre. All persondata behandles i tråd med vår personvernspolicy.

Er du medlem på XO Studio?

Velg den orange kanppen, dersom du allerede har et aktivt medlemskap ved XO Studio.
Dersom du ikke allerede er medlem, kan du starte med en prøvetime!

XOpt.no presenterer Gjennomtrent på 20

Hvor skal vi sende programmet?