Hva er forskjellen på trege og raske karbohydrater?

Hva er greia med trege og raske karbohydrater? Denne uken er det Jarle sitt spørsmål om karbohydrater, som får et ekstra grundig svar.

Jarle spør: Hva er forskjellen på raske og trege karbohydrater? Jeg har hørt at jeg burde unngå raske karbohydrater, men hva er forskjellen?

SVAR: Trege karbohydrater er særlig viktig for helse og vektnedgang. Forskjellen på trege og raske karbohydrater, er hvor fort blodsukkeret stiger etter at maten kommer ned i magen. Det er 2 årsaker til at dette er viktig: Tilgjengelig lagerplass i musklene, for å unngå at karbohydratene blir til fett. Det andre er å unngå store svingninger i energien din. (store svingninger øker inntaket av godterier!)

Ubrukte karbohydrater blir til fett.

For det første, så er raske karbohydrater avhengig av å finne ledig lagerplass kjapt, for å ikke bli lagret som fett. Når karbohydratene kommer inn i blodbanen din, leter de etter en ledig lagerplass i muskler og lever. Her må det både være ledig plass, og lageret må være “aktivert”, slik at karbohydratene får slippe inn. Når de kommer inn, blir de lagret som glykogen, kroppens egen superbensin. DU BLIR IKKE FEIT AV GLYKOGEN.

Lagringsvinduet: Plass og aktivering

Hvis det derimot ikke er plass til mer glykogen, eller lagrene ikke er tilstrekkelig aktivert, så blir karbohydratene omdannet til fett. Med mindre du skal på ekspedisjon til nord-polen eller overleve en ny istid, er det svært gode grunner til å sikte mot dette.

Med raske karbohydrater er dette lagringsvinduet kortere, siden all energien blir frigjort kjapt. I praksis betyr det at du nylig må ha trent hele kroppen, for at det ikke skal lagres som fett. Med trege karbohydrater har du et mye lengre vindu, siden energien blir frigjort saktere og over lengere tid!

Raske karbohydrater gir deg karbo-kræsjer.

For det andre: Inntak av raske karbohydrater gir deg kjapp energi, men kommer ofte med en påfølgende “krasj” etterpå. De trege karbohydratene frigjør energien saktere, så du får jevn og stabil energi over lengere tid. Du unngår dermed “karbo-krasjen”, som er der de aller fleste tyr til mindre gode valg som godterier og lignende.

Trege karbohydrater gir deg stabil energi

Trege karbohydrater gir deg jevn energi hele dagen, som gir deg økt fokus og du tar bedre valg. (fordi du ikke får super-cravings som følge av en karbo-kræsj) Det er også en del som tilsier at trege karbohydrater øker fettforbrenningen.

De trege karbohydratene finner du i grønnsaker, fullkorn og ikke- raffinerte matvarer. Unntaket er naturligvis honing og sukker, dette er blant de raskeste karbohydratene, selv i naturlig form =)

Tidligere spørsmål til Fabian

Har du spørsmål om trening eller kosthold, som du gjerne skulle vist svaret på?

Ikke så gira på å grave rundt i den siste forskningen?

Bør jeg løpe på asfalt?

Hva er fordelene og ulempene med å løpe på asfalt? Bli med, når vi går i dybden på Christian sitt spørsmål!

Les mer19/08/2023

Er treningsfri i Romjulen dumt?

Hva er konsekvensen av treningsfri? Denne uken er det Gry sitt spørsmål om treningsfri, som får et ekstra grundig svar.

Les mer19/12/2022

Hva er forskjellen på trege og raske karbohydrater?

Hva er greia med trege og raske karbohydrater? Denne uken er det Jarle sitt spørsmål om karbohydrater, som får et ekstra grundig svar.

Les mer12/12/2022

Brenner trening med kroppsvekt mer fett?

Bør du trene med kroppsvekt, for å gå ned i vekt? Denne uken er det Lene sitt spørsmål om trening med egenvekt, som får et ekstra grundig svar.

Les mer05/12/2022

Hvordan unngår jeg å miste fremgangen i desember?

Denne uken er det Harald sitt spørsmål om trening og kosthold i desember, som får et ekstra grundig svar.

Les mer30/11/2022

Er det best med lange eller korte intervaller?

Forskingen viser at puls er viktigere en varighet: Denne uken er det Finn sitt spørsmål om intervaller, som får et ekstra grundig svar.

Les mer20/11/2022

Kan jeg gå ned i vekt, hvis jeg bare trener nedtrekk?

Denne uken er det Tommy sitt spørsmål om nedtrekk og vektnedgang, som får et ekstra grundig svar.

Les mer14/11/2022

Hva er fordelen med markløft fra kloss?

Denne uken er det Frida sitt spørsmål om Markløft fra kloss, som får et ekstra grundig svar.

Les mer07/11/2022
50%

Reserver din plass

Du er straks i må: Fyll inn detaljene under, så sender jeg deg en GRATIS invitasjon når registreringen åpner!

Ved å sende skjemaet aksepterer du å motta kommunikasjon og markedsføring, ifra xopt og dets partnere. Du kan melde deg av når du ønsker. Vi selger ikke din epost videre. All persondata behandles i tråd med vår personvernspolicy.

Få mer informasjon

Så gøy at du er interessert i XOStudio!
Fyll inn detaljene dine, så sender jeg deg mer informasjon. 

Ved å sende skjemaet aksepterer du å motta kommunikasjon og markedsføring, ifra xopt og dets partnere. Du kan melde deg av når du ønsker. Vi selger ikke din epost videre. All persondata behandles i tråd med vår personvernspolicy.

Er du medlem på XO Studio?

Velg den orange kanppen, dersom du allerede har et aktivt medlemskap ved XO Studio.
Dersom du ikke allerede er medlem, kan du starte med en prøvetime!

XOpt.no presenterer Gjennomtrent på 20

Hvor skal vi sende programmet?