Jarle spør: Hva er forskjellen på raske og trege karbohydrater? Jeg har hørt at jeg burde unngå raske karbohydrater, men hva er forskjellen?
SVAR: Trege karbohydrater er særlig viktig for helse og vektnedgang. Forskjellen på trege og raske karbohydrater, er hvor fort blodsukkeret stiger etter at maten kommer ned i magen. Det er 2 årsaker til at dette er viktig: Tilgjengelig lagerplass i musklene, for å unngå at karbohydratene blir til fett. Det andre er å unngå store svingninger i energien din. (store svingninger øker inntaket av godterier!)
Ubrukte karbohydrater blir til fett.
For det første, så er raske karbohydrater avhengig av å finne ledig lagerplass kjapt, for å ikke bli lagret som fett. Når karbohydratene kommer inn i blodbanen din, leter de etter en ledig lagerplass i muskler og lever. Her må det både være ledig plass, og lageret må være “aktivert”, slik at karbohydratene får slippe inn. Når de kommer inn, blir de lagret som glykogen, kroppens egen superbensin. DU BLIR IKKE FEIT AV GLYKOGEN.
Lagringsvinduet: Plass og aktivering
Hvis det derimot ikke er plass til mer glykogen, eller lagrene ikke er tilstrekkelig aktivert, så blir karbohydratene omdannet til fett. Med mindre du skal på ekspedisjon til nord-polen eller overleve en ny istid, er det svært gode grunner til å sikte mot dette.
Med raske karbohydrater er dette lagringsvinduet kortere, siden all energien blir frigjort kjapt. I praksis betyr det at du nylig må ha trent hele kroppen, for at det ikke skal lagres som fett. Med trege karbohydrater har du et mye lengre vindu, siden energien blir frigjort saktere og over lengere tid!
Raske karbohydrater gir deg karbo-kræsjer.
For det andre: Inntak av raske karbohydrater gir deg kjapp energi, men kommer ofte med en påfølgende “krasj” etterpå. De trege karbohydratene frigjør energien saktere, så du får jevn og stabil energi over lengere tid. Du unngår dermed “karbo-krasjen”, som er der de aller fleste tyr til mindre gode valg som godterier og lignende.
Trege karbohydrater gir deg stabil energi
Trege karbohydrater gir deg jevn energi hele dagen, som gir deg økt fokus og du tar bedre valg. (fordi du ikke får super-cravings som følge av en karbo-kræsj) Det er også en del som tilsier at trege karbohydrater øker fettforbrenningen.
De trege karbohydratene finner du i grønnsaker, fullkorn og ikke- raffinerte matvarer. Unntaket er naturligvis honing og sukker, dette er blant de raskeste karbohydratene, selv i naturlig form =)