Er trening viktigere en kosthold?

Vi vet at både trening og kosthold er viktig, men hva er viktigst? Kan det ene eksistere uten det andre? Fabian fra XOPT gir deg svaret.

I media er det mange meninger og fasitsvar på hva som er viktigst, og de skifter mening hver uke. Så hva er egentlig viktigst av kosthold å trening? Svaret avhenger av målsetting og utgangspunkt.

Vi skal se nærmere på 3 ulike caser:

  1. Livsstilsendring, vektnedgang og fettforbrenning,
  2. Helse, overskudd og funksjon
  3. Prestasjonsbedring og deg som trener mer en 4 gagner i uken.


SÅ, til saken!

Langsiktig vet vi at trening spiser kosthold til frokost. (tok du den?)

Utfordringen for mange, vil derimot være å opprettholde og prioritere treningen i en travel hverdag. Mat må vi ha uansett, men trening er det lettere å skyve bort. Derfor blir det gjerne et avvik mellom hva vi vet er best, og hva som fungerer i praksis.

Det som derimot har forsvinnende liten effekt sammenlignet med både trening og generelle kostholdsfokus, er kostholdsnisjer. Vi tenker da på ting som økologiske poteter, ekstrakt av tørket grizly-penis og 90% av alle kosttilskudd. Dette “koster mye mer en det smaker”.

Mange treningsentusiaster, vil helt klart hevde at kosthold er det viktigste.
Det er ikke nødvendigvis tilfellet, fordi svaret varierer ut ifra to forhold: Målsetting og utgangspunkt. Litt kjipt sagt, kan vi si det kommer an på hvor dårlig kosthold du har ifra før og hvor dårlig form du er i.

Lite sidespor: Hvorfor er gjengs oppfatning at kosthold er viktigst? Jeg tror det kommer av at de fleste “treningsentusiaster” er opptatt av Fitness. Altså det å ha en trent kropp, med lite fett. Dette er den klassiske treningssenter-forståelsen av fitness, som kommer ifra bodybuilding kulturen hvor harde diett-regimer står sentralt. Fitness handler derimot om noe helt annet en fettprosent, det handler om kapasitet relativ til kroppsvekt.

Eksempel: I treningsprosessen kan vi tenke på trening som materialene huset er bygget av, eller motoren i en bil. Kostholdet skal vedlikeholde huset, og gi drivstoff til bilen. Når vi skal ned i vekt, er fokuset flyttet fra “treningsfremgang” til “vektnedgang”. Dermed må kostholdet også få mer fokus.

For å gjøre det enkelt, kan vi dele i 3 typer målsettinger. Vi skal så diskutere hvor viktig trening og kosthold er for disse.

Nummer 1 er livsstilsendring og vektreduksjon. 80% kosthold.

HVEM: I denne gruppen er alle som har enten vektnedgang, fettreduksjon eller å få “markerte definerte muskler”.

Her vil kosthold uten tvil være den viktigste komponenten, men trening vil være avgjørende for både sluttresultatet og hvor fort det går. Det vil si: trening gjør at du får en mer oppstrammene effekt, slik at du unngår løs dinglende hud etter at du har kommet dit du vil.

Dette er fordi det viktigste for denne gruppen, er å være i kaloriunderskudd.

For de fleste, vil dette oppnås enklest og raskest med kostholds fokus. I tillegg vet vi at mange legger på seg som følge av dårlige kostholdsvaner, og overspising. Derfor vil kostholdet være det viktigste å ta tak i for denne gruppen.

Populært sagt kan vi si at “kroppen skapes\bygges med trening, men pakkes ut på kjøkkenet.”

Det som ofte går forbi hodene til mange, er at trening kan brukes for å øke forbrenningen av fett og kalorier du pr treningsøkt. Dette er mer avansert, men særlig viktig for syklig overvektige og sofapoteter av rang.

Kostholdsfokuset i denne gruppen handler gjerne om bevissthet rundt eget kosthold, for å få fokus på kalori-budsjettet. Fokus på Karbohydrater, proteiner og fett er mer avansert, å er strengt talt først viktig når man enten skal inn med begge beina, eller jakter muskel-definering.

Nummer 2 er bedre helse og funksjonalitet. 80% trening.

HVEM: I Denne gruppen finner vi alle som har bedre helse, styrke og funksjonalitet i hverdagen som målsetting. Balanse, utholdenhet og overskudd? Jepp, du er her. Samme med sunn aldring, og smerteproblematikk.

Trening er mye viktigere en kosthold for denne gruppen, til tross for hva de fleste tror. Det sagt så vil nok svært mange ha godt av å ta et kritisk blikk på kostholdet sitt, men det er ikke på kjøkkenet vi får den lille innsatsen som gir enorm effekt.

Som en meget kjent hjerteforsker sa det: Trent fett dreper ikke.

I tillegg er det langt sterkere vitenskapelig dokumentasjon på at helseeffektene av trening, er mye større og langt mer konkrete.

Så hvorfor pushes det så mye kosttilskudd, når vi vet at treningseffekten er mange ganger bedre?
Penger. Det er mye lettere å tjene masse penger på kosttilskudd, en det er å tjene penger på trening. I tillegg er belønningssystemet i hodet vårt, rigget for å søke raske løsninger. Å kaste penger på et tilskudd du bare trenger å spise? Mye bedre en å måtte betale for å bli sliten!

Kostholdsfokuset i denne gruppen vil handle om å være drivstoff til trening, samtidig som man ønsker en vektstabiliserende effekt. Kroppen endrer seg og nedregulerer en rekke prosesser med alderen, som delvis kan motvirkes med kostholdet. Enkelt fortalt handler det om litt karbohydrat før trening, tilstrekkelig protein og sunne fettsyrer i kosten, samt å luke ut eventuelle verstinger som frityrmat og junk-food.

Nummer 3 er mosjonister og utøvere som søker en prestasjonsforbedring. 50\50

HVEM: Seriøse mosjonister og utøvere, eller bare du som trener mer en 4 ganger i uka. Her er det faktisk litt variabelt, avhengig av nivå og idrett.

For de fleste som velger å gå inn med begge beina, vil det faktisk være en 50/50 fordeling på kosthold og trening. Uten fornuftig kosthold, er det vanskelig å få bra utbytte av treningen. Uten et bra treningsopplegg er det ikke noe poeng å legge masse energi i kostholdet. Med mindre du konkurrerer i pølsespising, da er nok kostholdet viktigst.

Kostholds fokuset her vil i første omgang være å gi drivstoff til trening, så en eventuell optimalisering mot konkurranser og optimalisering av restitusjon. (for å gi plass til mer trening)

mar 16
Kosthold

Kickstart 2 uker

Kickstart planen kjøres i sykluser på en uke, med totalt 2 til 3 uker før man har pause.
Planen består av en matplan og et treningsprogram.

mar 07
Kurs

Kurs i Kaloritelling

Lær de viktigste prinsippene om kaloritelling og makrotelling, med XOPT sitt introkurs til kosthold!

feb 29
Gå ned i vekt

Urovekkende funn på ny studie om slankemedisin.

Tap av muskelmasse og vektoppgang med rent fett etter ett år, er blant de viktigste funnene i denne studien. Forskerne påpeker (ikke overraskende) at dette viser viktigheten av å kombinere vektnedgang med trening og varig livsstilsendring.

mar 16
Kosthold

Kickstart 2 uker

Kickstart planen kjøres i sykluser på en uke, med totalt 2 til 3 uker før man har pause.
Planen består av en matplan og et treningsprogram.

50%

Reserver din plass

Du er straks i må: Fyll inn detaljene under, så sender jeg deg en GRATIS invitasjon når registreringen åpner!

Ved å sende skjemaet aksepterer du å motta kommunikasjon og markedsføring, ifra xopt og dets partnere. Du kan melde deg av når du ønsker. Vi selger ikke din epost videre. All persondata behandles i tråd med vår personvernspolicy.

Få mer informasjon

Så gøy at du er interessert i XOStudio!
Fyll inn detaljene dine, så sender jeg deg mer informasjon. 

Ved å sende skjemaet aksepterer du å motta kommunikasjon og markedsføring, ifra xopt og dets partnere. Du kan melde deg av når du ønsker. Vi selger ikke din epost videre. All persondata behandles i tråd med vår personvernspolicy.

Er du medlem på XO Studio?

Velg den orange kanppen, dersom du allerede har et aktivt medlemskap ved XO Studio.
Dersom du ikke allerede er medlem, kan du starte med en prøvetime!

XOpt.no presenterer Gjennomtrent på 20

Hvor skal vi sende programmet?