Hva veier vektstangen, og hvordan skriver jeg det jeg løfter?

Kun en side, begge sider eller med sko? Her får du svaret på hvordan du regner ut vektene du har løftet, hvordan du skriver det ned og hva både skivene og vektstangen veier!

Så kult at du er vil ta mer eierskap for styrketreningen din! Å loggføre egen trening er en viktig del av å drive skikkelig styrketrening. I starten er det viktigste å få inn god teknikk i de ulike øvelsene, deretter er loggføring et sentral del for å få god fremgang uten skade.

Hvordan skal jeg skrive det jeg her løftet?

Spørsmålet dukker gjerne opp når man skal begynne å føre treningsdagbok, eller loggføre treningen sin. Er du i tvil, bruker du utøvermetoden. Bruker du utøvermetoden, er du ikke i tvil.

Det finnes flere typer vektstenger med ulike vekter, i tillegg er det 3 hovedmåter å beregne vekten man bruker i styrketrening. De har alle sine styrker og svakheter, men for de aller fleste er det et soleklart valg.

Nybegynnermetoden.

Nybegynneren regner oftest kun ut vektene på den ene siden av stanga. Jeg gjorde dette selv de første 3-4 årene jeg trente styrke, det var praktisk og ikke minst fordi jeg ikke er så god i hoderegning :p.

Å kun regne ut vektene på den ene siden av stanga, har også en psykologisk fordel: Du lurer deg selv til å tro at du løfter mindre. “jeg løfter bare 60 kg”, når du egentlig løfter 140! (60+60+20)

Utøvermetoden (XO metoden)

I skikkelig styrketrening regner vi ut den totale eksterne vekten du løfter, altså summen av vektstangen, vektene og eventuelle låser. Dette er konkurransestandard i både Olympisk vektløfting og styrkeløft.

Fordelen er at det blir lettere å sammenligne, få riktig motstand hver gang og dermed mer presis justering av treningsbelastningen.

Dersom du bruker treningsappen vår, er det denne metoden du skal bruke!

Idrettsfysiologisk metode

Den idrettsfysiologiske metoden brukes mest i vitenskapelige studier, eller når vi skal måle spenst og eksplosivitet. Her bruker vi både den totale eksterne vekten, men også en brøk (prosent) av personens egen vekt.

Hvilken prosent vi bruker, avhenger av øvelsen vi skal måle. Det finnes flere varianter av denne metoden, som også graderer den eksterne vekten utfra muskelaktivering og effekt gjennom bevegelselsbanen. Jaha ja.. Relevant for deg? Overhodet ikke!

Før inn alle vektene, inkludert stanga. Da får vi bedre data, til å anbefale riktige vekter, og skape optimal treningsbelastning!

Hva veier vektstangen?

 • En normal vektstang skal veie nøyaktig 20kg.
 • Damestangen i vektløfting veier 15kg, og har noe smalere diameter som gjør at mindre hender får bedre grep.

I tillegg har vi en del spesialstenger, her er det mer variabelt da det ikke er noen internasjonal standard. Det finnes også ulike teknikkstenger, men da er ikke vekten særlig relevant.

 • Eleiko EZ – Curlstang veier 12kg og kan lastes med vanvittige 500kg!
 • Eleiko “gruppestang” veier kun 7kg og kan lastes med inntil 50kg.

Hva veier skivene og låsene?

 • Rød skive veier 25kg
 • Blå skive veier 20kg
 • Gul skive veier 15kg
 • Grønn skive veier 10kg
 • Sort eller Hvit skive veier 5kg
 • Liten sort skive veier 2,5 kg
 • Store metal-låser veier 2,5kg
 • Smålåser, fjærlåser og lignende veier så lite, at vi ikke regner dem med.

Fabians tips for å skrive ned vektene du bruker

Jeg bruker somregel 1 av to måter. En måte er å legge sammen alle skivene på en side, doble det og legge til 20 for stanga. En annen måte er å telle alle skivene på en side dobbelt, og så legge til stanga.

For å gjøre det enkelt for deg selv, bør du alltid ha de tyngste skivene innerst! Det gir også en styrkefordel, fordi du vil ha mest mulig vekt nærmest kroppen.

mar 16
Kosthold

Kickstart 2 uker

Kickstart planen kjøres i sykluser på en uke, med totalt 2 til 3 uker før man har pause.
Planen består av en matplan og et treningsprogram.

mar 07
Kurs

Kurs i Kaloritelling

Lær de viktigste prinsippene om kaloritelling og makrotelling, med XOPT sitt introkurs til kosthold!

feb 29
Gå ned i vekt

Urovekkende funn på ny studie om slankemedisin.

Tap av muskelmasse og vektoppgang med rent fett etter ett år, er blant de viktigste funnene i denne studien. Forskerne påpeker (ikke overraskende) at dette viser viktigheten av å kombinere vektnedgang med trening og varig livsstilsendring.

mar 16
Kosthold

Kickstart 2 uker

Kickstart planen kjøres i sykluser på en uke, med totalt 2 til 3 uker før man har pause.
Planen består av en matplan og et treningsprogram.

50%

Reserver din plass

Du er straks i må: Fyll inn detaljene under, så sender jeg deg en GRATIS invitasjon når registreringen åpner!

Ved å sende skjemaet aksepterer du å motta kommunikasjon og markedsføring, ifra xopt og dets partnere. Du kan melde deg av når du ønsker. Vi selger ikke din epost videre. All persondata behandles i tråd med vår personvernspolicy.

Få mer informasjon

Så gøy at du er interessert i XOStudio!
Fyll inn detaljene dine, så sender jeg deg mer informasjon. 

Ved å sende skjemaet aksepterer du å motta kommunikasjon og markedsføring, ifra xopt og dets partnere. Du kan melde deg av når du ønsker. Vi selger ikke din epost videre. All persondata behandles i tråd med vår personvernspolicy.

Er du medlem på XO Studio?

Velg den orange kanppen, dersom du allerede har et aktivt medlemskap ved XO Studio.
Dersom du ikke allerede er medlem, kan du starte med en prøvetime!

XOpt.no presenterer Gjennomtrent på 20

Hvor skal vi sende programmet?