Sommertrening eller treningsfri?

Treningsfri eller rådyr ferietrening med drop-inn på klamme treningssenter? Se de beste alternativene, og vedlikeholdstrening for viderekommende.

Denne artikkelen stod først i Supertrening.

Skal du bort i ferien, står du ovenfor et klassisk valg. Skal du ta treningsfri i ferien, eller finne et senter for å få inn noen økter? I utgangspunktet er det ikke dumt å ta noen uker treningsfri, hvis du har vert flink å trent kontinuerlig over flere måneder.

Vi vet at det skal svært lite trening til, for å vedlikeholde styrke og utholdenhet over noe tid. En treningsøkt hver 7-14 dag er trolig nok, avhengig av treningsbakgrunn og matinntak.

For deg som trener 3x eller oftere i uka, tar vi en mer inngående diskusjon i slutten av artikkelen.

Mobilitet, kjerne eller forbrenning?

Det jeg derimot anbefaler, er å legge inn en gå eller joggetur samt litt mobilitetstrening. Det løser opp spenninger i muskulaturen, og gir deg et fortrinn når du kommer tilbake etter ferien. (dypere knebøy, anyone?) Det er særlig lår og sete som bør få oppmerksomhet. Mobilitetsprogram ligger i appen, finner du i appen under “documents”.

Slik jeg liker å tro, at sommertreningen vil se ut.

Skal du legge inn noe ekstra, kan det være lurt å løse opp brystmusklene og skulderbeltet, da det ofte kan være stramt på forsiden hos de fleste. Alt dette kan du enkelt gjøre med en dørkarm, og en matte om du vil ha litt luksusfølelse.

Kjerne og rygg

Apropos matte: Hvis du vil være ekstra flink, kan du legge inn litt kjerne og rygg trening i tillegg. Ingen har noensinne sagt “ryggen var for sterk”. Kelneren og Diagonalhev er flotte øvelser for ryggen. Dersom du vil ha ekstra fokus på fettforbrenning og vektreduksjon, ville jeg fokusert på å få inn flere gode turer. Gjerne oppimot 50 minutter. Da bruker du motoren du har bygget opp, til å brenne fett!

Sommertrening for den viderekommende.

Det vi har diskutert over gjelder for 70% av alle som trener. Det er derimot også mange som trener langt mer en 2 ganger i uken, og det skal vi se på nå.

Dersom du trener 3x eller oftere og har gjort dette mer en 3-12 måneder, er du gjerne det vi kaller viderekommen. Du har en større maksimalstyrke og muskelmasse. Dette krever litt annen stimuli for å vedlikeholdes.

Joachim her glemte å ta på låsen på venstre side. Ikke gjør som Joachim.

Power-økt for å bevare styrke hos viderekommende

Den enkleste måten å gjøre dette på, er med en ukentlig powerøkt. Dette trenger du treningssenter for å gjennomføre. Du bør få 18-25 repetisjoner innenfor 70-80% av din maksvekt (1rm). Halvparten av repetisjonene bør ligge på 80%. Dette bør fordeles slik at du har 1-2 reps i reserve på de siste settene. Vektene skal senkes kontrollert, men flyttes eksplosivt i konsentrisk fase.

Personlig foretrekker jeg 5×5 eller 3×8. Du vil ha 1-2 øvelser for beina, samt både horisontal og vertikal press + trekk. Dette bør naturligvis være baseløft for maksimal stimuli.

Fabians powerøkt: Knebøy, markløft, benkpress, pendlay row, nakkepress og hangups.

Hva med kondisjon for den viderekommende?

Kondisjon er et litt annet beist, fordi mange blander kondisjon og utholdenhet. Kondisjon kan lett ivaretas med samme prinsipp om 16-20 minutter i 75-85% av makspuls. Dette kan fordeles på eksempelvis 5×4 minutter.

Utholdenhet kan være mer krevende å vedlikeholde, da dette tradisjonelt sett krever mer volum fordi vi må legge stress på andre energisystemer. Vi snakker da veldig enkelt forklart om “mil i beina”, som du sikker har ført lange tynne menn prate om =)

mar 16
Kosthold

Kickstart 2 uker

Kickstart planen kjøres i sykluser på en uke, med totalt 2 til 3 uker før man har pause.
Planen består av en matplan og et treningsprogram.

mar 07
Kurs

Kurs i Kaloritelling

Lær de viktigste prinsippene om kaloritelling og makrotelling, med XOPT sitt introkurs til kosthold!

feb 29
Gå ned i vekt

Urovekkende funn på ny studie om slankemedisin.

Tap av muskelmasse og vektoppgang med rent fett etter ett år, er blant de viktigste funnene i denne studien. Forskerne påpeker (ikke overraskende) at dette viser viktigheten av å kombinere vektnedgang med trening og varig livsstilsendring.

mar 16
Kosthold

Kickstart 2 uker

Kickstart planen kjøres i sykluser på en uke, med totalt 2 til 3 uker før man har pause.
Planen består av en matplan og et treningsprogram.

50%

Reserver din plass

Du er straks i må: Fyll inn detaljene under, så sender jeg deg en GRATIS invitasjon når registreringen åpner!

Ved å sende skjemaet aksepterer du å motta kommunikasjon og markedsføring, ifra xopt og dets partnere. Du kan melde deg av når du ønsker. Vi selger ikke din epost videre. All persondata behandles i tråd med vår personvernspolicy.

Få mer informasjon

Så gøy at du er interessert i XOStudio!
Fyll inn detaljene dine, så sender jeg deg mer informasjon. 

Ved å sende skjemaet aksepterer du å motta kommunikasjon og markedsføring, ifra xopt og dets partnere. Du kan melde deg av når du ønsker. Vi selger ikke din epost videre. All persondata behandles i tråd med vår personvernspolicy.

Er du medlem på XO Studio?

Velg den orange kanppen, dersom du allerede har et aktivt medlemskap ved XO Studio.
Dersom du ikke allerede er medlem, kan du starte med en prøvetime!

XOpt.no presenterer Gjennomtrent på 20

Hvor skal vi sende programmet?